HTML

Magyarkodó blog

Érezzük mi, hogy népszerütlen eszméket fejtegetünk, mert természetüknél fogva csak az lehet népszerű, a mi az egyesek hiúságának tömjénez.

(gr. Dessewffy Aurél)

De igen sokan Lucifert követve, akinek gonosz jelszava az, hogy „nem szolgálok” – a szabadság neve alatt bizonyos képtelen és hazug szabadosságot értenek. Ilyenek azon elterjedt és hatalmas iskola emberei, akik a szabadságtól vevén nevüket, azt akarják, hogy szabadelvűeknek, liberálisoknak nevezzék őket.

(XIII. Leó pápa - Libertas præstantissimum)

Friss topikok

  • FeSa13: Ennek ellenére felőlem építsék ezeket az új szarokat csak ne a régi helyett, ne annak lerombolásáv... (2018.12.31. 19:13) Gondolatok Budapest modernista elcsúfításáról
  • histar007: Baszki ez egy 2009-es poszt? 8 éve sikerült ezt leírni? Maxi riszpekt. (2017.07.20. 11:49) Dél-Afrikáról
  • : @flugi_: Szívesen olvasnék egy kis Bangha Béla-kritikát tőled. Lesz róla poszt? (2013.11.06. 20:40) Könyvajánló
  • don Fefinho: jáááj dikk rásszicizmus jááj hácsákázémer csákiskizárólag a bőrükszinijér jáj (2013.10.24. 17:01) Arany János a cigánybűnözésről
  • bAndie91: @Nils. H: magasröptũ hozzászólásodban, melyet csak egy igazi plebejus írhat, legalább annyit elénk... (2012.08.14. 23:42) Nyílt sátánizmus a közoktatásban

2008-ban, Európában...

2008.11.20. 21:30 Suum Cuique

Miközben a hazai balliberális oldal intenzíven törekszik úgy beállítani az eseményeket, hogy a szlovák-magyar konflktus okozói az ún. „fasiszták”, had tegyek néhány észrevételt, hogy a környező országokban mennyire érvényesülnek a kisebbségi jogok. 
Hirtelen ennyi jutott eszembe:

1. Szlovákia, Románia alkotmányai nemzetállamként határozzák meg önmagukat, ezzel már alkotmányos szinten különbséget téve állampolgárai között

2. Szlovákia mind a mai napig hatályban tartja a diszkriminatív Beneš-dekrétumokat. 2007. szeptember 20-án a szélsőségesen soviniszta Szlovák Nemzeti Párt kezdeményezésére a szlovák parlament összes pártja (a Magyar Koalíció Pártja kivételével) megszavazta a Beneš-dekrétumok sérthetetlenségét. Semmiféle kárpótlásra nem került sor második világháborút követő kitelepítésekért, az ún. "reszlovakizációért" stb. (mindez igaz az erdélyi, kárpátaljai, vajdasági magyarüldözésekre is)

3. Szlovákia törvényei értelmében az egyes önkormányzatok támogatását a tengerszint feletti magasság függvényében állapítják meg. Mivel a felvidéki magyarok az ország déli területén élnek, amely javarészt sík vidék, ezért a magyarlakta települések jóval kevesebb állami támogatásra tarthatnak igényt. Szlovákia déli része az ország gazdaságilag egyik legelmaradottabb régiójának számít.

4. Míg Magyarországon minden kisebbséghez tartozó személynek joga van saját és gyermeke utónevének szabad megválasztásához, családi és utónevének anyanyelve szabályai szerinti anyakönyveztetéséhez és annak hivatalos okmányokban való feltüntetéséhez, ez határainkon túl nincs így. Szlovákiában például a magyar nők kötelesek viselni vezetéknevük után az -ová képzőt. Az anyakönyvvezetőkkel gyakran ma is konfliktusba kerülnek a szülők a többi volt kisantant államban is. Hogy elkerülhessék azt, hogy gyermekük nevét az államnyelv szerint írják át, gyakorlat, hogy olyan neveket adnak, amelynek nincs szlovák/ukrán/román/szerb megfelelője (pl. Ildikó, Emese stb.)

5. Míg Magyarországon van német nyelvű egyetem (holott Magyarországon a német nyelvű kisebbség számaránya alacsonynak mondható), addig egyik szomszédos országban sincsen önálló magyar egyetem, a szlovákiai Selye János Egyetemet leszámítva. Utóbbit többször kíséreltek meg bezárni illetve ellehetetleníteni. Nem csak a felsőoktatás, de még a közoktatás sem megoldott - rengeteg magyar gyermek köteles a többségi osztályba járni, arra hivatkozva, hogy betelt az osztálylétszám. Arról, hogy az állam meg akarja mondani a magyar lakosságnak, hogy hogyan nevezhesse szülőföldjét, arról ne is beszéljünk.

6. Szlovákiában a megyehatárokat és a választási körzeteket észak-dél irányban húzták meg, így biztosítva, hogy a magyarok egyetlen közigazgatási egységben se lehessenek többségben.

7. Még a színmagyar Székelyföldön sem tárgyalhat magyar nyelven a bíróság, ügyvédek már évtizedek óta nem szólaltak meg magyarul a román bíróságokon. Ez a többi országra is igaz. Magyar nem állhat ki az igazságáért saját anyanyelvén.

8. Még az olyan legelemibb jogszabályok, mint a polgári törvénykönyvek sincsenek lefordítva magyar nyelvre, senki sem köthet például magyarul adásvételi szerződést.

9. Míg Magyarországon működik a kisebbségi ombudsman intézménye, határos országainkban ilyen nem létezik. Fico kifejezetten visszautasította Magyarország ilyen irányú kezdeményezését.

10. Határainkon túl a magyarok anyanyelvi istentiszteletei is korlátozottak.

11. A több európai országban sikerrel működő kisebbségi autonómia intézménye szóba sem jöhet 2008-ban, Európában, ha magyarokról van szó.

12. Szlovákiában a soviniszta Szlovák Nemzeti Párt kormányon van. Ezt és Slota magyarellenes megnyilvánulásait Barroso, az Európai Bizottság elnöke szlovák belügynek nevezte. Vajon mit mondana, ha egyéb kisebbséggel (gondoljunk a kritikus körökre) kerülne hasonló helyzetbe?

12. A határon túli magyarok által lakott területen gyakran képtelenség, hogy magyar nyelvű tévéadásokat nézni.

13. A szlovák 1000 koronáson Andrej Hlinka látható, aki egy nagygyűlésen kijelentette: "Én vagyok a szlovák Hitler, olyan rendet csinálok itt, mint Hitler Németországban." A baloldali pártokat csak "zsidó-bolsevik csőcselékként" szokta emlegetni. Az 1991-ben megjelent Szlovák Nemzeti Életrajzok-ban (Slovak National Biography) már a következőképpen jelölik meg személyét: „a modern Szlovákia történetének egyik legfontosabb személyisége, nemzeti keresztény politikus és a szlovák autonóm törekvések képviselője”

14. Romániában december 1. nemzeti ünnep. Ezen a napon ünnepli az ország Erdély elfoglalását, ezzel évente arcon köpve Erdély legalább minden ötödik lakosát.

31 komment

Címkék: magyar gyurcsány szlovákia ukrajna románia erdély vajdaság fasizmus kárpátalja szerbia fico fasiszta felvidék sovinizmus slota gárda magyarellenesség délvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarkodo.blog.hu/api/trackback/id/tr56780241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.11.20. 21:53:44

most büszke vagyok magamra :)
elindítottalak a blogolás útján!

Remélem kitartó leszel!

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.20. 22:15:58

Ez sajnos kikivánkozott belőlem..

PHJ · http://monarchista.blogspot.com 2008.11.21. 10:41:02

Ez kifejezetten jó volt. Köszönet érte! Egyszer talán el is érem, h kiderül, h ki rejhtőzik a Ferike név alatt.

___________________________ (törölt) 2008.11.22. 00:35:51

Szia! Ez egy nagyon jó és fontos cikk, gondolkodom rajta, hogy ki kéne tenni a Konzervatóriumra ajánlót erre. Erről tényleg beszélni kell.

De egyébként miért kaptam meg trackbacknek?

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.22. 00:58:13

Azért, hogy megállapíthasd, hogy erről fontos beszélni. :-)

a17d12is 2008.11.22. 11:19:47

Akkor most biztos jo erzes, es kihuzhatod magad, hogy tudod, Mo-on hasonlo nem fordulhat ma elo.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.22. 15:49:06

Shenpen:
Természetesen, mint a cikk szerzője, hozzájárulok, hogy az írást felhasználd és publikáld, ha úgy ítéled meg, hogy jó

nemnemsoha · http://nemnemsoha.gportal.hu 2008.11.23. 17:14:48

Üdv. Örülök, hogy a Hlinkával kapcsolatos problémát sikerült a helyére tenned! Csak mert egyesek most másr arra törekszenek -és sajnos nemcsak szlovák részről-, hogy Hlinka tevékenységének árnyoldalait elhallgatva emeljék piedesztálra. Ez a 14 pont (nem wilsoni :)) remekül illusztrálja a mai helyzetet, engedelmeddel a forrás megjelölésével átvettem!

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.24. 00:23:25

Úgy érted, hogy ezek a dolgok mind azért alakultak így, mert miközben mi évszázadok óta legnagyobb jóindulattal és jogaik tiszteletbe tartásával viselkedtünk a határainkon innen élő nemzetiségiekkel és egy cseppet se korlátoztuk őket soha, mindig megadtuk nekik a lehetőséget hivatalos ügyeikben az anyanyelvük használatára, mindenben teljesen egyenlőek voltak a magyarokkal, ezért teljesen érthetetlen, miért is lehetnek ellenérzéseik és miért viselkednek ilyen csúnyán?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.24. 00:37:11

Ja, kihagytál valamit a felsorolásból, amit épp a minap láttam.
Gavrilo Principről, aki ugye Ferenc Ferdinánd lelövésével végül is ürügyet adott Szerbia megtámadásához és az első világháború kirobbanásáház, ami aztán Trianonhoz vezetett, Belgrádban egy elég központi utca van elnevezve.

FriendlyFire 2008.11.24. 10:21:47

"A szlovák 1000 koronáson Andrej Hlinka látható,"

Már csak kb. egy hónapig! :-)

A szlovák €-n nem lesz Hlinka.

rolika 2008.11.24. 15:12:47

durva
szépen összefoglaltad

Blue Buddha 2008.11.24. 16:28:13

Szerintem a nemzetiségek 48-as szereplése sokban befolyásolta a velük szemben folytatott magyar politikát. Ha 48-ban szlovák, román és további kissebbségek vezetői felfogják, hogy a köztársaságpárti forradalom eredménye számukra is sokkal kedvezőbb feltételeket hozott volna, akkor nem fordultak volna ellene és talán ma Europa egyik, svájchoz hasonlatos fejlett régiója lennénk.

de feltételezem, hogy számukra a különválás abból a kissebbségi komplexusból adódik, ami egy több mint 1000 éves múltú kultúrnemzet (magyar) és egy akkor éppen 300-400 éves, önálló mitológiával sem rendelkező senkik közötti kontraszt hozott létre.

_Neville 2008.11.24. 17:15:43

Blue Buddha:
48-ban két soviniszta oldal állt egymással szemben. A nemzetiségek függetlenséget akartak, Kossuthék pedig magyar nemzetállamot. A helyes út pedig ott van, ami ellen mindketten lázadtak, nevezetesen a Magyar Szent Korona országainak fennhatóságában.

Blue Buddha 2008.11.24. 17:38:19

_Neville: nevezetesen a Magyar Szent Korona országainak fennhatóságában.

Ok, ezt elfogadom, de ennek az eszmerendszernek a felfogása még távolabb állt a kissebségi vezetőktől, hiszen ők csak a húsosfazék ill. a hatalom távolságát akarták a saját érdekükben de a "nemzetiségi jogok" álcája alatt csökkenteni.

_Neville 2008.11.24. 17:50:26

Ez így van, és a francia forradalom óta erről szól a világ történelme. Bizonyos körök fellázítják az embereket a legitim monarchia ellen, hogy ők kerülhessenek felülre...

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.24. 22:54:48

Daily Shark · dailyshark.blog.hu/ 2008.11.24. 00:23:25

Először is, az elavultnak ("reakciósnak") nevezett dualista Osztrák-Magyar állam ezelőtt száz éve jóval toleránsabb politikát folytatott a saját nemzeti és etnikai kisebbségeivel, mint az itt említett EU-tagállamok így 2008 végén.
Az akkor a Szent Koronához tartozó Erdélyben több román nyelvű iskola működött, mint az akkori kifli-Romániában.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.24. 22:57:21

Viszont tegyük fel, ha mégis nagyon elnyomtuk volna a nemzetiségeinket, ami ugye nem így történt.
Feljogosítaná-e ez a mostani kisantant utódállamokat erre a soviniszta politikára?

gambrinus 2008.11.25. 07:43:33

A szlovákiai magyarok döntő többsége nem önszántából került Csehszlovákia fennhatósága alá, hanem azért, mert Masaryk és Benes Szlovákia déli részén keresztül vitték a "stratégiai határt".

www.parameter.sk/rovat/kulfold/2008/11/24/cseh-politikusok-tortenelmi-felelosseget-viselnek-szlovak-magyar-konfliktus

Egy korrekt magyar-szlovák határ esetén nem lennének nemzetiségi ellentétek lehet, hogy már egy Kárpát-medencei Unióról beszélnénk, a közös történelmi örökségünk okán.
Persze a cseheket is meg lehet érteni, hogy gyarapítani akarták az országukat, de az ilyesmi azért nem szül jó vért.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.25. 10:27:25

FerikE:

Tehát azt állítod, hogy a történelem csak elmúlt két évszázada során magyarok (vagy a magyar állam) semmi olyat nem tett, ami indokolhatná a környező országok nemzetiségeinek ellenérzéseit?
Most nem arról van szó, hogy toleránsABB volt-e (ami leginkább a te, illetve azok állítása, akik a mi oldalunkról nézik a dolgot, megkérdeztél erről már könyező nemzetiséget is?).
Természetesen nem azt mondom, hogy a múltbeli sérelmek feljogosítják bármilyen soviniszta politikára, de egyrészt nálunk is nagyon sokan a múltbeli sérelmekre hivatkozva ágálnak, másrészt nem csak azt kell nézni, mi jogosítja fel, hanem hogy mi az, ami érzelmileg kiválthatja a nem jogos reakciót....

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.25. 10:30:33

Úgy értem, ha van egy konfliktushelyzet, amiből szeretne az ember kikerülni, akkor általában az nem segít, ha csak a saját sérelmeit hangoztatva dühöng, ellenben ha inkább megpróbál rájönni a másik fél indítékára, motivációjára, megérteni, hogy az ő szemszögéből hogy lehet látni múltbéli történéseket, ami idáig vezetett, az talán segíthet a konfliktust helyesebben kezelni.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.25. 15:03:55

Daily Shark · dailyshark.blog.hu/ 2008.11.25. 10:27:25

Én nem állítom, hogy az elmúlt két évszázad során a magyar politika semmiféle hibát nem követett el a nemzeti kérdés kezelése kapcsán, én csupán annyit mondtam, hogy szemlátomást toleránsABB volt a dualista rendszer, mint 2008-ban sok EU-tag állam, és ez azért szerintem sokat elmond.
Formálisan betartják az EU-elveket meg emberi jogokat, nincsenek koncetrációs táborok, hát ilyen kicsinyes lépsekre szánják el magukat, amik itt fel vannak sorolva.

Mindenek előtt vegyük alapul az 1868-as nemzetiségi törvényt: www.1000ev.hu/index.php?a=3¶m=5366

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.11.25. 22:05:14

Az EU valójában kizárólag a tőke, a befektetések biztonsága érdekében tesz bármit is. Amíg a hazai és a belőlünk hasított országokban készülő médiában, politikusok megnyilatkozásaiban a magyarellenesség, vagy szintén itthon és külföldön nem veszélyeztetik sem az elsődleges fogyasztást, sem a másodlagos termelést, addig semmit sem fognak tenni. Majd ha ilyen veszély jelentkezik, akkor bekeményítenek, mint most Bulgáriának, ahol a korrupció már veszélyt jelet a szupranáci tőke hozadékára is.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.27. 18:25:05

Ez egy trianon light, tehát elfogadhatatlan konstrukció.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.27. 18:35:23

"Viszont tegyük fel, ha mégis nagyon elnyomtuk volna a nemzetiségeinket, ami ugye nem így történt."

Ők így érzik, ezen mi nem tudunk már változtatni.

"Feljogosítaná-e ez a mostani kisantant utódállamokat erre a soviniszta politikára?"

Természetesen nem, sőt, de sok mozgásterünk ebben nincs.

PS: sok sikert a bloghoz!

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.28. 06:55:56

"Ők így érzik, ezen mi nem tudunk már változtatni."

Dehogynem, történelmi felvilágosítással, ismeretterjesztéssel. Ennyi erővel azon se változtatni, hogy egynémely fekete afrikai országban az a hiedelem él, hogy aki egy szűzlánnyal hál, az felgyógyul az AIDS-ből.

"Természetesen nem, sőt, de sok mozgásterünk ebben nincs."

Dehogynem, csak abba kéne hagyni ezt a töketlen, visszahúzódó, mindenbe belenyugvó külpolitikát. Igen is van cselekvési lehetőség, igen is bele kell üvölteni a tespedt nyugati polgárok fülébe, hogy itt az alvégen még mindig vannak ilyenek, és ezen változtatni KELL. Lehet verni az asztalt a cipővel az ENSZ-ben, lehet EU-t felhívni, lehet felvilágosító kampányokat folytatni, mert szerintem az emberek többségének fingja sincs az itt felsoroltakról...

"PS: sok sikert a bloghoz!"

Köszönöm.

gambrinus 2008.11.28. 07:55:19

"Ez egy trianon light, tehát elfogadhatatlan konstrukció."

Hát igen, Ti, a teljes revízió hivei jól jártatok a Trianon-i határokkal, mert egy korrekt etnikai határ esetén a Szent István-i Birodalom már el lenne felejtve!
Így a nyelvhasználati problémákból kiindulva napi renden lehet tartani Trianont.

Végül is Isten nem ver bottal, Ti vagytok az etnikai határokon túlmutató jogtalan követelések büntetései! :-)

gambrinus 2008.11.28. 08:47:57

Ghymes interjú:

www.fn.hu/kultura/20081125/nem_ertik_mit_keres_szlovakiaban/?oldal=2

"Nálunk már bevezették a szlovák oktatást, akkor szlovák iskolákba is be kell vezetni a magyart. El fog jönni ez az idő! Hogy milyen áldozatok árán azt nem tudom, de be fogják vezetni! Mert elszakadni nem akarunk."

Elég durva nem?!

Én maradnék az etnikai revíziónál. A szlovákok magyarosítása, nem jött be*, és ezután sem fog.

Az meg egy durva csúsztatás, hogy a szlovák állam tizenéves, a magyar kultúra meg több tizezer éves. Összehasonlítjuk az almát a körtével?


*Az igazat megvallva nem sokon múlott, de az a hajó már elment.

Paszternak 2009.01.20. 16:36:38

Hm.

Amikor arról sopánkodunk, hogy jaj, anno a magyar állam bevezette a kötelező magyar nyelvű oktatást, akkor ne felejtsük el, hogy hol is nyomtatták az első román nyelvű bibliát...

Sok itt a kisebbségi komplexus.
süti beállítások módosítása