HTML

Magyarkodó blog

Érezzük mi, hogy népszerütlen eszméket fejtegetünk, mert természetüknél fogva csak az lehet népszerű, a mi az egyesek hiúságának tömjénez.

(gr. Dessewffy Aurél)

De igen sokan Lucifert követve, akinek gonosz jelszava az, hogy „nem szolgálok” – a szabadság neve alatt bizonyos képtelen és hazug szabadosságot értenek. Ilyenek azon elterjedt és hatalmas iskola emberei, akik a szabadságtól vevén nevüket, azt akarják, hogy szabadelvűeknek, liberálisoknak nevezzék őket.

(XIII. Leó pápa - Libertas præstantissimum)

Friss topikok

  • FeSa13: Ennek ellenére felőlem építsék ezeket az új szarokat csak ne a régi helyett, ne annak lerombolásáv... (2018.12.31. 19:13) Gondolatok Budapest modernista elcsúfításáról
  • histar007: Baszki ez egy 2009-es poszt? 8 éve sikerült ezt leírni? Maxi riszpekt. (2017.07.20. 11:49) Dél-Afrikáról
  • : @flugi_: Szívesen olvasnék egy kis Bangha Béla-kritikát tőled. Lesz róla poszt? (2013.11.06. 20:40) Könyvajánló
  • don Fefinho: jáááj dikk rásszicizmus jááj hácsákázémer csákiskizárólag a bőrükszinijér jáj (2013.10.24. 17:01) Arany János a cigánybűnözésről
  • bAndie91: @Nils. H: magasröptũ hozzászólásodban, melyet csak egy igazi plebejus írhat, legalább annyit elénk... (2012.08.14. 23:42) Nyílt sátánizmus a közoktatásban

20 éves a köztársaság...

2009.07.17. 17:21 _Neville

A minap hihetetlen intellektuális bátorságról téve tanúbizonyságot leültem tévézni céltalanul, csak így unaloműzésképpen. Ebben igazából a mondat második fele a meglepő, mert nem leszek álszent, néha célzottan – célzott helyeken és célzott műsorokat – meg szoktam tekinteni, de az, hogy lesz, ami lesz alapon odavágom magam a töménytelen képáradat elé, ritkán fordul elő. Kapcsolgattam is bőszen a csatornákat, bízva abban, hogy talán 55 adóból még így teljesen találomra is akadhatok valami értelmesre, míg nem egyszer csak megakadt a szemem egy képernyőről szinte kilógó, örömittas felkiáltáson: „Húsz éves a köztársaság!”

Eme csodás társadalmi célú hirdetésben (mert az volt a drága) egy család életét követhetjük nyomon a respublika 89-es bölcsőjétől egészen napjainkig. Láthatjuk, amikor a gyerek születésekor a háttérben épp Nagy Imre temetése zajlik (Tévé a szülőszobában? Mi van?), majd pedig ahogy cseperedik fel, úgy alakul ki mellette a Kánaán! Láthatjuk az EU-hoz csatlakozáskor lévő fergeteges bulikat, no meg azt a bizonyos húsz éves születésnapot is… Majd a végén mellet döngetve és büszkén hirdeti a felirat: „Húsz éves a köztársaság!

Nem tehetek róla, erről Ákos „Mond igent!” c. számának két sora jut eszembe:

„A téboly tombolva ünnepli önmagát
Árad az önzés és nincsen előtte gát”

Ízlelgessük kicsit ezt a két sort, és nézzünk körül: önmagán kívül mégis ki ünnepli ezt a csodálatos 20 évet? Elmondom: senki! A harmadik/második köztársaságnak az égvilágon semmi társadalmi bázisa nincs, ami csupán azért kellemetlen számára, mert ő, aki a népszuverenitásból vezetné le magát, kicsit kellemetlenül és szégyenkezve állhat a világ előtt, ha már ezt is elveszik tőle. Tudom-tudom, rosszmájú vagyok, és nincs is bennem elég hit, mint ahogy ezt egy másik blog csodálatos bejegyzésében is megmondták:

„Pedig a demokrácia nem volt rögtön sikeres. Többször visszaesett az egyeduralom kényelmes stabilitásába, és a francia nemzet máig büszkén emlékszik Napóleonra, de még III. Napóleonra is, akit a "kicsi" jelzővel illet. Franciaországban az első sikeres és tartós demokrácia a Harmadik Köztársaság volt, amelyet csak Hitler Harmadik Birodalma tudott leigázni.

Magyarországon most van harmadszor köztársaság.”

Értjük a csíziót, ugye? A köztársaság az egy olyan valami, amiben mint egy vallásban, hinni kell, és nem számít, ha közben ezredszer is lángba borítja az országot végletes kicsapongásaival, a lényeg, hogy a végén eljöhet a liberális demokrácia megtestesült mennyországa, ahol az üvegpaloták tövében mindenki szabadon fetrenghet egyéni szabadságának kiteljesedésében…

Most pedig olvassuk tovább a már említett blogot:

„Mi félúton vagyunk az igazi, működő demokrácia felé. Amíg odáig elérünk, érdemes július 14-én ránézni a sárgacsillagos kék zászlóra, amely azt jelképezi: Magyarország nincs egyedül, a mi Harmadik Köztársaságunk is hamarosan beérik. Aki pedig a közös Európa kék zászlajában is csak a Parlamenten lobogó piros-fehér-zöldet látja, az a múltban él - Bourbonok és hamis Esterházy-grófok múltjában.”

A köztársaság nincs egyedül! Milyen megható… Na ki tart velem?

3 komment

Címkék: magyar monarchia demokrácia konzervativizmus diktatúra királyság államforma

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarkodo.blog.hu/api/trackback/id/tr551251804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sinistre 2009.07.20. 19:05:08

"A mi Harmadik Köztársasáunk is hamarosan beérik"... Ettől félek én is. _Valami_ be fog érni. Már most is elég baljóslatúan néz ki... Mézes-mázas díszlet, háttérben Nyharlathoteppel, a kúszó káosszal. Akkor már inkább a Birodalom. Ha nem is volt minden szempontból szép darab, de egyértelműbbek voltak viszonyai.

Egyébként kifejezetten mókás a "Többször visszaesett az egyeduralom kényelmes stabilitásába" kezdetű mondat. Ha jobban belegondolunk megfogalmazza az egész köztársaságosdi alapvető működésképtelenségét. És nem esik le a hülyéjének :-)

Salvete!

[Hungar] (törölt) · http://hungar.blog.hu 2009.08.30. 13:53:30

Magyarországra talán egyik társadalmi berendezkedés sem erőltethető rá (az eddigiek közül)
süti beállítások módosítása