HTML

Magyarkodó blog

Érezzük mi, hogy népszerütlen eszméket fejtegetünk, mert természetüknél fogva csak az lehet népszerű, a mi az egyesek hiúságának tömjénez.

(gr. Dessewffy Aurél)

De igen sokan Lucifert követve, akinek gonosz jelszava az, hogy „nem szolgálok” – a szabadság neve alatt bizonyos képtelen és hazug szabadosságot értenek. Ilyenek azon elterjedt és hatalmas iskola emberei, akik a szabadságtól vevén nevüket, azt akarják, hogy szabadelvűeknek, liberálisoknak nevezzék őket.

(XIII. Leó pápa - Libertas præstantissimum)

Friss topikok

  • FeSa13: Ennek ellenére felőlem építsék ezeket az új szarokat csak ne a régi helyett, ne annak lerombolásáv... (2018.12.31. 19:13) Gondolatok Budapest modernista elcsúfításáról
  • histar007: Baszki ez egy 2009-es poszt? 8 éve sikerült ezt leírni? Maxi riszpekt. (2017.07.20. 11:49) Dél-Afrikáról
  • : @flugi_: Szívesen olvasnék egy kis Bangha Béla-kritikát tőled. Lesz róla poszt? (2013.11.06. 20:40) Könyvajánló
  • don Fefinho: jáááj dikk rásszicizmus jááj hácsákázémer csákiskizárólag a bőrükszinijér jáj (2013.10.24. 17:01) Arany János a cigánybűnözésről
  • bAndie91: @Nils. H: magasröptũ hozzászólásodban, melyet csak egy igazi plebejus írhat, legalább annyit elénk... (2012.08.14. 23:42) Nyílt sátánizmus a közoktatásban

Cafeteria katolicizmus

2009.08.18. 14:21 _Neville

Múlt hét szombaton, augusztus 15.-én ünnepelte az Anyaszentegyház Szűz Mária mennybevételét, közismertebb nevén Nagyboldogasszony napját. Ez parancsolt ünnep minden katolikus számára, ami azt jelenti, hogy – a vasárnapokhoz hasonlóan – mindenki köteles megemlékezni róla legalább egy szentmisén való részvétellel. Jómagam – egyrészt belső lelki igényből, másrészt keresztényi alázatból és kötelességből – meg is kívántam tartani ezt a parancsot, ezért meglátogattam templomunk este 6 órára kiírt szentmiséjét. Egészen pontosan valamivel korábban érkeztem oda, mivel a bűnbocsánat szentségét is fel kívántam venni, ami meg is történt, ám csalódottan vettem tudomásul, hogy parancsolt ünnep ellenére nem sokkal vagyunk többen, mint egy sima hétközi szentmisén. Azaz legnagyobb jóindulattal is csak „félház” volt. Ezek után már meg sem lepődtem azon, hogy a kántor „egyéb elfoglaltsága miatt” az egész jobban hasonlított egy csendes -, mint egy ünnepi misére. A Boldogasszony anyánkat azért szerencsére elénekeltük. Másnap a „rendes” vasárnapi szentmisén hála Istennek már többen voltunk (és még kántor is volt!). Ám felvetődik bennem a kérdés, hogy hol voltak ezek az emberek az előző nap? Vajon tisztában vannak vele, hogy parancsolt ünnep elmulasztása egyenértékű a vasárnapéval? Vagy pedig úgy vannak vele, hogy milyen abszurd és felesleges dolog már egymás után két nap misére menni. Attól tartok nagy gond van a fejekben, és nagyon sokan nem érzik át hitünk lényegét, a szentmise és az eucharisztia misztériumát. A tradicionalista közösségek akadályozása helyett inkább itt kellene kezdeni az Egyház nagy megújítását…

 

 

5 komment

Címkék: vallás egyház keresztény kereszténység katolikus szűz mária nagyboldogasszony szentmise kávéházi katolicizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarkodo.blog.hu/api/trackback/id/tr871319696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kukabuvar 2009.08.29. 13:37:24

Szerintem fizessetek egy kántort, aki mindig ráér. Én pl. fizetek az éttermekben, így mindig van szakács.

kisa 2009.08.31. 14:41:20

Nos, tiszteletre méltó a hit iránti elkötelezettséged. Viszont fájó szívvel kell tudomásul venned, hogy a keresztények döntő többsége csak amolyan "vasárnapi keresztény" , mazsolázgatva értelmezi az egyház szavait, szóban keresztény, tetteiben kevésbé, képmutató, és könnyebnek véli az igazság ellen tenni, mint érte.

Cypriánus 2009.09.30. 12:30:51

nosza rajta.
ősi katolikus recept szerint azt az ember magán kezdi.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.05. 21:44:01

Hadd gratuláljak nektek! Az írások szinte mindegyikét öröm és élvezet olvasni, sajnálatos, hogy ritkán jelentkeztek újabb posztokkal, igencsak el kellene az ilyen szemlélet több embernek is.

franciskaa (törölt) 2012.06.10. 15:09:38

@kisa:
Azt hiszem, hogy kicsit optimista vagy, ami nagyon dícséretes:-)), de a realitáshoz szerintem közelebb áll a "karácsonyi keresztény" meghatározás, persze el lehet gondolkodni azon, hogy akkor a keresztény szót honnantól kezdve alkalmazhatjuk?
süti beállítások módosítása