HTML

Magyarkodó blog

Érezzük mi, hogy népszerütlen eszméket fejtegetünk, mert természetüknél fogva csak az lehet népszerű, a mi az egyesek hiúságának tömjénez.

(gr. Dessewffy Aurél)

De igen sokan Lucifert követve, akinek gonosz jelszava az, hogy „nem szolgálok” – a szabadság neve alatt bizonyos képtelen és hazug szabadosságot értenek. Ilyenek azon elterjedt és hatalmas iskola emberei, akik a szabadságtól vevén nevüket, azt akarják, hogy szabadelvűeknek, liberálisoknak nevezzék őket.

(XIII. Leó pápa - Libertas præstantissimum)

Friss topikok

  • FeSa13: Ennek ellenére felőlem építsék ezeket az új szarokat csak ne a régi helyett, ne annak lerombolásáv... (2018.12.31. 19:13) Gondolatok Budapest modernista elcsúfításáról
  • histar007: Baszki ez egy 2009-es poszt? 8 éve sikerült ezt leírni? Maxi riszpekt. (2017.07.20. 11:49) Dél-Afrikáról
  • : @flugi_: Szívesen olvasnék egy kis Bangha Béla-kritikát tőled. Lesz róla poszt? (2013.11.06. 20:40) Könyvajánló
  • don Fefinho: jáááj dikk rásszicizmus jááj hácsákázémer csákiskizárólag a bőrükszinijér jáj (2013.10.24. 17:01) Arany János a cigánybűnözésről
  • bAndie91: @Nils. H: magasröptũ hozzászólásodban, melyet csak egy igazi plebejus írhat, legalább annyit elénk... (2012.08.14. 23:42) Nyílt sátánizmus a közoktatásban

A társadalom- és gazdaságpolitikáról

2008.11.24. 20:20 Suum Cuique


Képzeljük el, hogy az ország egy nagy család. Előfordul, hogy egy család gazdaságilag nehéz helyzetbe kerül: például apuka elveszíti az állását, vagy fizetése jelentős mértékben veszít értékéből, vagy épp csak be nem kalkulált kiadás áll elő. Mi ilyenkor a teendő?

Előfordul tehát, hogy a családnak újra kell gondolnia a családi büdzsét. Bevételt növelni azt ugye ilyenkor nem lehet, úgyhogy marad a kiadások csökkentése, tehát vannak dolgok, amelyekről le kell mondani, ami néha nehéz.

Miről mondjunk le, ha már egyszer le kell mondani? Mondjuk azt, hogy a leglogikusabb a luxuskiadásokról lemondani, amiket eddig csak azért ejtettünk meg, mert megtehettük, adakoztunk az éhező afrikai gyermekeknek, adtunk kölcsön a szomszédnak, ha rászorult satöbbi. Az afrikaiak bizonyára sajnálkozni fognak, de egyrészt ővelük pusztán önkéntes (tehát kötelezően senkitől el nem várható) szolidaritásból segítettük, másrészt meg az embernek elsősorban a hozzá közelebb állókat kell segítenie, mivel a szeretet normális rendje szerint a hozzánk közelebb állókat jobban kell szeretnünk a távolabb állóknál.

Magyarország válságban van. A millennium idején még mi voltunk a mintaország, emlékszem is mikor azt ígérték, hogy 2006-ban euróval fogunk fizetni (ne értsenek félre, nem szeretjük az Uniót, csak az euró bevezetésének a lehetősége gazdasági állapotot demonstrálja). Azután „…elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.” Nem kívánok aktuálpolitikai sárdobálásokba belefolyni, hogy ki felelős, mennyiért és mennyiben, mert ez méltatlan lenne ahhoz a szellemhez, amit ez a blog képviselni igyekszik.

Ott tartunk, hogy ilyen Slota-féle részeges soviniszták lenéznek bennünket a katasztrofális gazdasági helyzet miatt, és szomorúan, de be kell vallanunk, hogy joggal.

Nagyon remélem, hogy ennek az állapotnak a fenntartását – különböző megfontolásokból ugyan -, de senki sem kívánja. Tehát 

Valamit tenni kell!

Hogy mit? Na, itt kanyarodunk vissza a cikk elejéhez. Magyarország egy roppant szociális természetű ország, túlságosan is az. Ehhez jön még az, hogy sokan rosszhiszeműen visszaélnek Magyarország szociális érzékenységével. Ezen – sajnos vagy nem sajnos – változtatni kell!

Magyarországon – Bajnai Gordon szavaival élve – „túl sokan ülnek a szekéren, és túl kevesen tolják”. Egyeseket (sokakat) le kell dobálni a szekérről, hogy álljon be szépen ő is tolni az ország szekerét, főleg most így hegymenetben.

Nem vagyunk szőrös szívűek, természetesen nem dobunk le a szekérről munkaképtelen idős és beteg embereket. A probléma az, hogy nagyon sokan ülnek a szekéren olyanok, akik nagyon is munkaképesek, csak hát kényelmesebb ülni, mint dolgozni.

Amikor mi arról beszélünk, hogy szükségszerű volna egy gazdaság-, társadalom- és szociálpolitikai reform, akkor először is a következő elvből indulunk ki:

Egy országnak, ha sikeres akar lenni, akkor a dolgozó középosztályra kell építenie, ezt a réteget kell erősítenie, mivel ők hordják a hátukon az egész országot. Ha őket tönkretesszük, akkor nem lesz kiből kipréselni a szociálisan érzékenykedéshez szükséges anyagiakat. Magyarországnak a dolgozó középosztály megerősítésére kell törnie, a szociális gondoskodást egyfajta járulékos plusznak, a „nagy jólét” okozta adakozási hajlamnak, luxusnak kell tekinteni, ezért mindenekelőtt csak azokkal szemben szabad szociálisnak lennünk, akik a) ténylegesen rászorulnak, b) méltóak rá, c) megérdemlik.

A következő forrásokat kell különös tekintettel figyelembe venni:

1. Biblia: Az imént kitárgyaltuk, hogy Európa, így Magyarország is ugye keresztény, ezért már csak emiatt, a kulturális kötődés miatt is érdemes kézbe venni a Szentírást. Egyesek szeretik úgy elképzelni a kereszténységet, hogy az valami kvázi-hippi vallás, sőt olyat is hallottam már, hogy Jézus volt az első szocialista. Azt hiszem, itt némi felvilágosításra (de nem a felvilágosodásra!) lesz szükség. Az ugyan igaz, hogy Jézus Krisztus adakozásra, jótékonyságra buzdította híveit, igen ám, viszont van egy másik vers is a Bibliában, amit ezzel a parancsolattal összhangban kell értelmezni: 

Mert a mikor nálatok voltunk is, azt rendeltük néktek, hogy ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék.” (2Thess 3,10.)

2. A Magyar Köztársaság Alkotmánya: Ezt nem igazán szeretjük, de pillanatnyilag de facto ez van. Elfogadjuk a fennálló rendet, mint az államforma éppen adott rendszerét, de lelkünk és politikai meggyőződésünk legmélyén nem hihetünk benne. Elfogaduk, de nem tulajdonítunk neki jelentőséget. Mindazonáltal vegyük figyelembe az alkotmány következő rendelkezését:



70/E. § (1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.


Ez így teljesen korrekten hangzik, úgy gondolom, a gond az, hogy ez az elvi deklaráció nem érvényesül. Vegyük szépen sorjában. 

1. Nyugdíjasok:

Magyarország egy elöregedő társadalom, sajnos. Ez a helyzet kezelést igényel: egyrészt igényel egy azonnali tüneti kezelést, másrészt igényel egy olyan kezelést, amely megállítja ezt a folyamatot (aktív népesedés- és családpolitika - lsd. lentebb). Magyarországon a nyugdíjasok nagy száma miatt a politika gyakorlatilag sakkban van tartva, nem képes semmiféle reformot véghezvinni, pedig nagy szükség volna rá.

Azt írja egy másik blogban egy hozzászóló: „megjegyzem a fiatalos és fitt anyám is nyugdíjas
Kérdem én, ha valaki fiatalos és fitt, az mi a fenéért nyugdíjas? A nyugdíjat azért találták fel, hogy aki hajlott korára tekintettel már nem bír dolgozni, akkor a társadalom gondoskodik róla. Aki fiatalos és fitt az ne nyugdíjas legyen, az dolgozzon!

Ezeknek fényében javasoljuk a tizenharmadik havi nyugdíj és ingyenes utazás jogának eltörlését, és azt legfeljebb a diákéhoz hasonló 50%-os utazási kedvezményre változtatását. Továbbá a nyugdíjkorhatár reformját, olyan módon, hogy azt az egyén pillanatnyi teljesítőképességéhez idomuljon a korhatár. Nyilvánvalóan egy fizikai munkát az ember jóval hamarabb lesz képtelen elvégezni, mint egy kényelmes irodai munkát. 

2. Rokkantak:

Magyarországon Európában egyedülálló módón, a teljes lakosság 8 százalékát teszik ki rokkantnyugdíjasok. Ez nyilvánvalóan teljes képtelenség. Figyelembe véve, hogy nyilván a rokkantak nem fognak túl rendszeresen közlekedni, azért azt mindenki beláthatja, hogy messze nem lát annyi rokkant embert az utcán, hogy azt mondhassuk, hogy minden tízedik magyar állampolgár rokkant. Nyilvánvalóan nagyon sokan a szociális gondoskodással tudatosan vagy nem tudatosan visszaélve, de ok nélkül vagy azt eltúlozva veszik igénybe a rokkantaknak járó juttatásokat.
Ezért javasoljuk, hogy vizsgáljuk felül az erre vonatkozó döntéseket, mert egyrészt igazságtalan, hogy a polgárok olyanok helyett is dolgozzanak, akik amúgy képesek lennének rá, másrészt meg a ténylegesen rokkantakkal szemben is megalázó, hogy szélhámosokkal, hipochonderekkel és spekulánsokkal kerülnek egy kategóriába. 

3. Munkanélküli juttatások:

Valljuk be őszintén, Magyarországon ez az egyik legérzékenyebb téma. Nagyon sok, egyébként munkaképes ember rendezkedett be életvitelszerűen a munkanélküliségre, az állam szociális gondoskodását igénybe véve. Másrészt pedig a jelenlegi gyakorlatban nem érvényesül az alkotmányozói szándék, amely miatt szándékosan úgy lett megfogalmazva a fentebb idézett alkotmányszöveg, hogy: „...önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség...”.
Javasoljuk, hogy jelentősen csökkentették a munkanélküli és a szociális segélyt, és ezeket is – ha csak valamilyen, a munkaképességet kizáró egészségügyi vagy egyéb faktor nem áll fenn - közhasznú munka vállalásához kell kötni („monoki modell”). 

4. Családpolitika:

Magyarországon demográfiai katasztrófa fenyeget: 2007-ben 97 613 gyerekszülésre 132 938 haláleset jutott. Évente kevesebb lesz egy Gyula vagy Szentes városnyi emberrel. És a feketeleves: 43 870 terhességmegszakítás mellé 17 500 magzati halálozás társult. Vagyis a magzati veszteségek száma összesen 61 370 volt! Ezek szerint 97 ezer megszületett csecsemőre jutott 61 ezer meg nem született. Felfoghatatlan számok!
Lefordítom: ha nem lenne ez a liberális őrület, akkor Magyarország népessége nem csökkenne, sőt nőne!

És erre jön egy ilyen hír: „Mintegy százmillió forinttal, 1,6 milliárdra emeli a kormány a jövő évi költségvetési törvénytervezet szerint a terhesség-megszakításokra fordított támogatás összegét.”


Népesedés Dinamika, Statisztika ,előrejelzés - video powered by Metacafe


Kedves barátaim, azt hiszem, ezt hívják holokausztnak. Mert nem csak konkrét öléssel lehet elpusztítani egy nemzetet (vagy annak egy részét), hanem így is, gondoljunk csak a Holodomorra, az ukrán nép szándékos kiéheztetésére. No, de sebaj, dögöljön csak meg a magyar.

A gyermekvállalásra ösztönzés jelenlegi módja, az ún. családi pótlék katasztrofális. Egyrészt indukálja a megélhetési gyermekvállalást, másrészt tovább erősíti az önszándékból tartós munkanélküliség esélyét. Felháborító továbbá, hogy a családi pótlék nem jár az egyetemi/főiskolai hallgató gyermek után.

Javaslatunk: Az abortusz szigorítása, mindenekelőtt az ún. „válsághelyzet” kitétel törlése a magzatvédelmi törvényből - ez utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy bárki bemondásra, kénye-kedve szerint elpusztíthatja gyermekét, mindenféle objektív ok fennállta nélkül. A családi pótlékot adókedvezményekre kell változtatni, hogy ebből elsősorban a dolgozó középosztálybeliek részesedhessenek. Megjegyzem, ez utóbbi egyébként arra ösztökélne sok, jelenleg jövedelmeit letagadó, gyakorlatilag adócsalót, hogy ne spekuláljon, legyen ő is becsületes adófizető. Az adókedvezmény természetesen ne illesse meg azokat, akik nem szorulnak rá (felső tízezer), valamint legyen igénybe vehető addig, amíg a gyermek egyetemet vagy főiskolát végez (tehát ne csak érettségiig vagy OKJ-képzés végéig).

102 komment · 1 trackback

Címkék: magyarország nyugdíj gazdaságpolitika abortusz biblia alkotmány segély demográfia szociálpolitika társadalompolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarkodo.blog.hu/api/trackback/id/tr33786610

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: GayBears Blog 2009.02.09. 21:28:25

CigányországFigyelem! A következő bejegyzésben általánosítások és az abból levont következtetések tömkelege olvasható. Jogvédők és megélhetési politikusok el se olvassák! A bejegyzést „inspirálta”: szegénység, rendőrség, magyar gárda, cigány…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.11.24. 21:16:45

Na most a szándék alapjában nem rossz (eltekintve pl. attól, h a gyerekvállalás és a mai keretek között legális abortusz MAGÁNÜGY és annak is kell maradnia),

DE!!

Ez így édeskevés.

Tessék szépen leírni mindegyik tételhez, hogy az mennyi pénz a költségvetésben, mennyi és hogyan spórolható meg a kihagyásával és abból melyik adónem mennyivel csökkenthető százalékosan?

Az már lehet egy tárgyalási alap, de ez így csak egy klisé.

_Neville 2008.11.24. 21:23:13

Greetings from Piresia: Természetesen a gyerekvállalás magánügy, értelemszerűen nem lehet senkihez betörni és a fejéhez nyomott pisztollyal megfenyegetni, hogy csináljon gyereket. :-) Ebben az elhatározásában viszont az államnak igen erős meggyőző és támogató ereje van.
Ami az abortuszt illeti, azzal annyiban vitatkoznék, hogy ott már nem a saját sorsáról, hanem egy másik emberi lény életéről dönt, így azzal kapcsolatban nem vagyok hajlandó elfogadni semmi olyan érvet, ami a két "létrehozó" felelőtlenségére vezethető vissza. A döntések következményét viselni kell.

Milka 2008.11.24. 21:48:51

Színtiszta demagógiával nem lehet érdemben vitatkozni, Ferike. Megpróbálni sem érdemes.

Marad a trollkodás, hátha az egyértelmű negatív reakció észhez térít titeket, és abbahagyjátok ezt a fölösleges butaságot, amivel csak a normális, jobboldali gondolkodású magyarokat égetitek.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2008.11.24. 22:45:48

Greetings from Piresia

"a gyerekvállalás és a mai keretek között legális abortusz MAGÁNÜGY és annak is kell maradnia"

Uram, már meg ne haragudjék kend, de ez egy méretes, erősen kékeres fasság.

Az, h mennyi gyerek születik, az igencsak országos közügy, és hogy hülyepicsa felelőtlenül össze-visszakefélő nőszemély szabadon abortáltathat, az meg gyilkosság.

Véleménye, kedves uram, mérsékelten bár, de egyértelműen bosszantó.

Üdv.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.24. 22:50:49

Milka 2008.11.24. 21:48:51

Rövid leszek és velős. Ezt a blogot nem azért hoztuk létre, hogy szőrszálhasogató, kötekedő, mocskolódó provokátorokkal, orkokkal folytassunk véget nem érő szélmalomharcot. Úgyhogy kérlek, ha ez a szándékod kérlek hagyj fel ezzel, vagy kénytelenek leszünk távozásra bírni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2008.11.24. 22:52:16

"a normális, jobboldali gondolkodású"

Ahammm.... az meg milyen? Plííízzz un petit lumière!
Jaaaa, és ki dönti el, h mi az hogy noooormális?

Üdv.

Konegafi (törölt) 2008.11.24. 22:57:59

És melyik parlamenti bejutásra esélyes párt akarja ezt?
Egyiksem. Lehet továbbra is földhöz verni a segget.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.24. 23:33:25

malacka69:

Köszönjük, hogy megfelelően kezelted a "kolléga urat", máskor is szívesen látunk itt ;)

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.24. 23:35:01

Konegafi 2008.11.24. 22:57:59

A remény hal meg utoljára:)

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.11.24. 23:35:56

szerintem férfiaknak , mi több kivülálló vadidegen férfiaknak max véleményük lehet egy nő döntésébe, beleszólásuk, főleg döntési joguk soha a büdös életben, ilyenről ne is álmodjatok, köszönöm szépen a figyelmet :)

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.24. 23:48:09

Abortusz:

Az abortuszpártiak leginkább a nő önrendelkezési jogára szoktak hivatkozni, hogy a nő had tegyen a testével, amit akar.
Nade kérem!
1. Az nő, aki abortusz hajtat végre, akkor nem a saját testéről rendelkezik, hiszen az ő tulajdonképpeni teste nem szenved károsodást, szemben a magzati élettel, amely elpusztul.
2. Az államnak kutya kötelessége minden életet megmenteni, és aktív beavatkozással a jó felé terelni a népet.

KÖZÉRDEK kívánja meg, hogy gyermekek szülessen, pláne egy demográfiai katasztrófa felé sodrodó államban.

A közérdek (pláne az érték!) pedig minden esetben megelőzi a magánérdek zsarnokságát.

Társadalom vagyunk, nem lakatlan szigeten tengődő morcos, antiszociális izék, felelősséggel tartozunk egymásért.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.24. 23:50:36

Mellesleg az, hogy most éppen az állam felelőtlenül fűnek fának megengedi, hogy kikapartassa a méhét, az nem jelenti az, hogy mindig így lesz.

Az ENSZ HDI (Emberi fejlettségi index) számítása alapján a világ 5. (!) legfejlettebb állama, Írország például szigorú korlátozások alá veti az abortuszt.

Az emberi élet nem rendelhető alá egyéni kény-kedvnek...

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.11.24. 23:54:59

Nagyjából egyetértek.

Kérdés, hogy az adócsalók országában milyen jövedelemhez érdemes kötni a gyermekvállalás támogatását.

De mondjuk mi lenne a határ. Bruttó 400-450 két szülőre, de a vége felé már egyre csökkenő mértékben.

Nyugdíjnál jó a differenciálás, mert a fizikaiakkal valóban más a helyzet. Talán orvosi vizsgálat működhetne.

Családpolitika a legneccesebb, abortusz tiltása helyett, a gyermekvállalás vonzerejét lehetne növelni, tragikus bölcsödei helyzeten - ti. alig van ilyen intézmény, pedig ez segíti legjobban az anyák munkába állását - javítani.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.25. 00:02:14

"Kérdés, hogy az adócsalók országában milyen jövedelemhez érdemes kötni a gyermekvállalás támogatását."

Köszi a tippet, épp ezzel juttattad eszembe, hogy ezzel azok a gyermekes családok, akik most letagadják a keresetüket, így érdekeltté válnak a becsületes adózásra, hogy így az adókedvezményt igénybe vehessék.

"Családpolitika a legneccesebb, abortusz tiltása helyett, a gyermekvállalás vonzerejét lehetne növelni, tragikus bölcsödei helyzeten - ti. alig van ilyen intézmény, pedig ez segíti legjobban az anyák munkába állását - javítani."

Igen, tudom, hogy necces, mert elég sok az elszabadult emancipunci meg önnön egyéniségétől megrészegült vadliberális nyikhaj. De hát nincs is szebb dolog az életben, mint látni egy ilyet sipákolni látni, amíg fel nem fogja, hogy le van szarva.

De hagyjuk ezt. Az abortusz megengedhetetlen praktikának tartom, különösen akkor ha annak semmiféle objektív indoka (pl. veszélyeztetettség stb) nincsen, hanem csupán szubjektív, egyéni kényelmi, kedv és kényszempontok alapján dönteke egy élet elpusztításától.

Ettől függetlenül természetesen kellenek más intézkedések is, amikkel a gyermekvállalás vonzerejét növelhetjük. Ennek közvetett módon része az abortusz korlátozása is, mert ezzel az állam egyben propagálja az állampolgárok felé, hogy elkötelezett a család értékének védelme érdekében.

Válaszút előtt állunk: vagy hajlandóak vagyunk lemondani egyes kényelmi szempontjainkról, vagy meghalunk.

Babett 2008.11.25. 00:45:01

Szerencsére a sötét középkort nem tudjátok visszahozni, bármennyire is akarjátok, hímsoviniszta magyarkodók.

Lehet minket emancipuncizni meg vadliberálisozni, de a nagy helyzet az, hogy semmit nem tudtok visszacsinálni. A világ már csak ilyen libsi marad, sőt, még ennél is libsibb lesz. Szar nektek. :)

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.25. 01:01:45

"Babett 2008.11.25. 00:45:01"

"Kedves" Babett!
Tévedni tetszik. A világ kurvára nem lesz már sokáig vadliberális. Viszont az, hogy ez hogy fog megtörténni alapvetően két lehetséges módja van: 1. az egyes államnemzetek térnek észhez, és veszik észre, hogy ez az "eszme" rosszabb minden vírusnál, és taposnak egyet a nyakára, 2. a liberalizmust trójai falóként felhasználó különböző kisebbségek (főként a muszlim arabok) itt szép lassan egyre többen lesznek (mi pedig a fajtádnak köszönhetően egyre kevesebben), aztán majd meghonosíjsák az odahaza betanult rendszerüket (sharia, kalifátus). Szerintem utóbbi szarabb lesz, de majd ne csodálkozz, hogyha téged megköveznek, mert nem bírod megállni, hogy ne tartsd oda a valagadat minden sarkon.

konzervatorium.blog.hu/media/image/multikulti.jpg

Ez a világrend egy a szakadék felé suhanó vonathoz hasonlítható, még van idő behúzni a féket, mégha kicsit húzós is lesz a leállás. A szomorú az, hogy még azt lincselik meg, aki figyelmeztetni merészeli a népet, hogy nem lesz ez így jó.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.25. 01:32:54

Mellesleg mielőtt a "sötét középkorról" kezdenél hadovázni, kérlek olvasd el ezt, hátha Marian T. Horvat a középkori történelem doktora többet tud a "sötét középkorról"

web.t-online.hu/kesz/jel/03_01/mitosz.html

A hímsovinizmust meg kikérem magamnak, egy valódi konzervatív számára mindenfajta sovinizmus (nemzeti-, nemi-, faji-) kizárt dolog. Ha a nemi szerepekkel foglalkozol a következő olvasmányta ajánlom figyelmedbe:

www.geocities.com/ultradextra/femin.html - Julius Evola: Feminizmus és heroikus tradíció

Azt meg meg sem merem kérdezni, hogy tényleg ennyire nem esett le, hogy a blognév megválasztásával egy kis ironiát akartunk csempészni a magyarkodozók szürke hétköznapjaiba? :)

molaris 2008.11.25. 08:29:03

Korrekt gondolatmenet. Gratula.
Mondjuk a páli példánál maradva, ahol megfordult, mindig dolgozott Ő maga is.
1956 óta 6 millió abortuszt végeztek Magyarországon. Ma kb. 18- 21 milliós nemzet lehetnénk, ha ezt megakadályozzuk.

József 2008.11.25. 09:25:17

"Zavarja Önt a modernség, a zajok, a médiaterror, a fogyasztói társadalom? Jöjjön el első nyilvános könyvégetési akciónkra! Taszigálják a buszon baseball-sapkás nyikhajok? Házát összefirkálták mindenféle krikszkrakszokkal? Hányingere van a modern művészetektől, a posztmoderntől, a szabad-verstől, a dekadenciától? Néha ellenállhatatlan vágyat érez, hogy egy-egy pimasz költő képét jól megüsse??? Gondoljon arra, hogy ezen kellemetlenségek a modern gondolkodás velejárói, melynek kialakulásáért a bűnös francia forradalom a hibás mindenekelőtt!!! Legyen hát a tűz martaléka Rousseau, Voltaire, Diderot, Marx, Hegel, Kant, Becket, Joyce, Kassák összes firkálmánya! Melegedjen Ön is a testvériség tüzénél! Élvezze, amint munkás és paraszt, pap és katona, punk és rendőr a baráti egyetértés tüzétől fűtve, arcán boldog mosollyal, kart karba öltve egy-egy kötetet a lángok közé vet."

Tgr 2008.11.25. 09:52:53

Amikor a rendszerváltás után bedőlt a nehéz- és a könnyűipar, és bizonyos fokig a mezőgazdaság is, óriásit csökkent a képzetlen kétkezi munkásokra való kereslet, és rengeteg olyan ember vált munkanélkülivé, akinek nem volt eladható tudása, és 50+ évesen sok esélye sem egy új szakma elsajátítására. Erre volt megoldás a rokkant- és korkedvezményes nyugdíjak nyakló nélküli osztogatása - nem egy jó megoldás, mint azóta láttuk, másrészt az se jó, ha százezrek halnak éhen, mert senki nem szólt nekik húsz évvel előre, hogy meg fog szűnni a szocializmus, és az ő feladatuk gondoskodni róla, hogy azután is legyen munkájuk. A munkanélküliek egy részénél is hasonló a helyzet, bár ott az sem segít, hogy sok gyerekkel és egy kis találékonysággal jobb megélhetést lehet biztosítani segélyből + esetleg némi feketemunkából lehetne.

Ez már önmagában is csapdahelyzet, ami kiegészül azzal, hogy a magas kiadásokat a kevés legális munkavállaló adójából csak hatalmas elvonásokkal lehet finanszírozni, ami viszont sok embert kényszerít át a feketegazdaságba, vagy olyan konstukciókba, ahol egy másik országba megy a pénze. Plusz a két nagy párt, akik örömmel megfojtanák egymást egy kanál vízben, és konzekvens ideológiát az elmúlt 18 évben még nem sikerült kialakítaniuk, általában egymás túlígérésével ill. demagógiában való lekörözésével próbál felülkerekedni, és mivel a nyugdíjasok és munkanélküliek szavazata ugyanannyit ér, és ők vannak többségben, elsősorban az ő kegyeiket fogják keresni. (A Fidesz pl. nem egészen egy hete minősítette a 13. havi nyugdíj maximalizálását a nyugdíjasok ellen indított totális háborúnak.) Nem látom, hogy egy csúnya (a mostani válságnál sokkal csúnyább) összeomlás nélkül hogyan lehetne kitörni ebből a körből.

Az abortuszos rész intenzív hülyeség, de nyilvánvalóan vallásos háttere van, azt meg nem illik bolygatni :-)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.25. 10:53:49

Remélhetőleg mindenhol majd a növekvő nemzet fétisét fogják imádni és így egy emberöltőn belül totálisan túlnépesedik a Föld, annak minden "enyhén" kellemetlen velejárójával együtt (éhinség, vízhiány, erőforrások beszűkülése -> háborúk, háborúk és háborúk - persze ez mind jó népességszabályozó lesz).
Várhatóan 2050-2060 körül a mostani kétszerese lesz a népesség, miközben az erőforrások felélése és a környezetszennyezés is meglehetősen erős ütemben növekszik, már most is
félmilliárd ember küzd vízhiánnyal, az említett időpontra ez 2,5 milliárdra nőhet.
Az erdők felét kiirtottuk, a tengerek halállományának háromnegyedét lehalásztuk.

Ami egy nemzet számára pozitív lehet (népességnövekedés) az globálisan már korántsem ilyen pozitív. De persze ez minket ne érdekeljen, végül is nem tartozik ide, bocs...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.11.25. 12:28:39

Az abortuszt ellenzők, betiltani akarók (Istenkém!) rendszerint elfelejtik, hogy aki elvetetné a gyerekét, abból nagy valószínűséggel nem válna jó anya. Szociális vagy személyes oko miatt nem tudna a gyereknek olyan nevelést adni, amely értékes állampolgárt csinálna belőle.
Higgyétek el, hogy többet ér egy olyan gyerek, aki szeretve van és jó nevelésben részesül, mint tíz olyan, akiből semmirekellő, mihaszna, hátrányos helyzetű ember lesz.
A probléma szerintem az, hogy a cigányok gyorsabban szaporodnak. Nem lenne baj egy kis népességű állammal, a norvégok is kevesen vannak oszt mégis jól megy nekik. Nem a számokban rejlik a megoldás, hanem abban, hogy az az adott létszámú ember hogy él, hogy dolgozik, hogy művelődik.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.25. 14:52:43

Daily Shark · dailyshark.blog.hu/ 2008.11.25. 10:53:49

Én azt tudom, hogy a világ össznépessége növekszik, és hogy ez így hosszútávon nem lesz jó. Bakker, DE MI NEM, sőt mi így kihalásra vagyunk ítélve...

"Rékuc · nornir.blog.hu 2008.11.25. 12:28:39
Az abortuszt ellenzők, betiltani akarók (Istenkém!) rendszerint elfelejtik, hogy aki elvetetné a gyerekét, abból nagy valószínűséggel nem válna jó anya. Szociális vagy személyes oko miatt nem tudna a gyereknek olyan nevelést adni, amely értékes állampolgárt csinálna belőle"

Feltehetőleg igaz, hogy nem válna belőle jó anya, de még mindig jobb ez, mint kihalni. Másrészt azzal, hogy ha egy állam ilyen politikát képvisel kinyilváníítja álláspontját, hogy családcentrikus, keresztény állam. Mert minden döntésnek van egy közvetlen és egy közvetett-szimbolikus hatása. Gondolom senki nem gondolja, hogy a március 9-i népszavazás a 300 ft-ról szólt. Az állampolgárokra - konformizmusuk - miatt hatással lenne egy ilyen lépés, kevesebb tinilány lépne ilyen erkölcstelen életre.
Én csak szánakozni tudok az ilyen vadliberális emancipuncikon, 40 éves korukra egy kiaszott albert györgyi lesz belőlük.

"Higgyétek el, hogy többet ér egy olyan gyerek, aki szeretve van és jó nevelésben részesül, mint tíz olyan, akiből semmirekellő, mihaszna, hátrányos helyzetű ember lesz."

Persze, hogy többet ér egy jólnevelt gyermek, de még mindig többet jelent egy esetleg hátrányos helyzetű ember, mint egy halott. Mert hátrányos helyzetű emberből - ha mi és ő megerőlteti magát - lehet belőle akárki, egy halottból meg senki. A magyar nemzetnek szüksége van magyar csecsemőkre, különben kihalunk. Kérlek olvasd ezt el: debrecen-megmaradas.hu/content/view/1887/9/

"A probléma szerintem az, hogy a cigányok gyorsabban szaporodnak. Nem lenne baj egy kis népességű állammal, a norvégok is kevesen vannak oszt mégis jól megy nekik. Nem a számokban rejlik a megoldás, hanem abban, hogy az az adott létszámú ember hogy él, hogy dolgozik, hogy művelődik."

Igen, ez egy másik probléma. Mert önmagában talán nem lenne baj, ha lemennénk akár 7 millióra is, hiszen mi van akkor? voltunk már kevesebben is. Igen ám, de így minden halott magyar helyébe 2 cigány lép, így rá vagyunk kényszerítve, hogy ezt a helyzetet - ha kell - drasztikusan kezeljük. Szükséghelyzetek szükségmegoldásokat igényelnek.
Mellesleg az abortusz visszaszorítása nem növelné a cigány születések számát, a cigányok most se csinálnak abortuszt, hisz segély jár érte. Abortuszt leginkább olyanok csináltatják meg, akiknek semmi szüksége nem lenne rá, középosztálybeli, jó anyagi helyzetben lévő 10en-, 20onéves nők, akik pusztán enyi kényelmi szempontok alapján pusztítják el a magzatukat.
A mellesleg a cigánybomba megállítására a cikkben foglaltak IS alkalmasak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.11.25. 16:03:28

sajnálom, ha egy szánalmas emancipuncinak tartasz, természetesen jogodban álll, sőt megcáfolni sem tudom.
De azt akkor is elfogadhatatlannak tartom, hogy hatóságilag, felülről akarják meghatározni, hogy köteles legyél megszülni a gyereket vagy nem. Meg hogy kényelmi szempontok - ezt nem lehet így kijelenteni, csakis egyéni elbíráláson alapulhat, arra pedig az atyaúristen forrása sem volna elég.

A családcentrikusságot én nem az abortusz betiltásával kezdeném, hanem pl. olyan intézkedésekkel, mint pl.
- érdemi szexuális és együttélési felvilágosítás az iskolákban, akár az otthonokban is, több éven keresztül
- könnyen elérhető, szubvencionált fogamzásgátlók, legfőképpen óvszer (amelyet halkan megjegyzem az általam tapasztalt magyar férfiak 90%-a vércikinek tart, nem tudja használni, nem működik neki vele, míg nyugati férfiak esetében teljesen természetes az óvszerhasználat)
- az egyedülálló anyák erős társadalmi támogatása, táv- és részmunkalehetőség, rugalmas továbbtanulási megoldások

szóval igen sokat lehetne tenni az abortuszok csökkentéséért, de a megoldást nem a műtét betiltásában látom.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.25. 17:18:20

Rékuc: A következő cikkben az abortuszról lesz szó, kissé részletesebben.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.25. 20:45:40

"kevesebb tinilány lépne ilyen erkölcstelen életre.".
A szexualitás az emberi természet szerves része, de nem olyan dolog, elsőre tökéletes.
Az, aki elvárja, hogy mindenki csak házasság után szexeljen, azt várja el, hogy olyan partner mellett kötelezze el magát házassággal, akiről nem tudja, vajon a kapcsolatuk a testi örömök terén harmonikus lesz-e, honnan tudhatná, hiszen csak utána kezdik el.
Az emberek nagy része nem szent és nem aszkéta, a félresikerükt szexuális tapasztalatok simán tönkretehetik a házasságot. Minden embernek joga van a szexuális örömhöz, nem csak gyereknemzési céllal. És ha ez nem jön össze a házastárssal, ami mondjuk a huszas éveik elején derül ki, arra kötelezitek, hogy olyan valakivel élje le az életét, aki az egyik alapvető emberi örömszerzésnek nem képes eleget tenni.
Az elégtelen szexuális élet frusztrál és stresszel, ez kétségtelem tény.

Mindezt azért, hogy egy olyan normát erőltessetek rá az emberekre, amit a népesség meglehetősen kis százaléka fogad el teljesen (nézz utána, hány valóban aktív, egyházhoz kötődő hívő van, minden mérvadó felmérés azt mutatja, hogy a népességen belül 20% alatt van a valóban hívő vallásosak száma - nem keverendő össze azzal, hogy ki milyen felekezethez tartozónak állítja be magát, rólam például nagyanyám váltig állítja, hogy katolikus vagyok, mert ő kiskoromban titokban megkereszteltetett, de soha nem is állt szándékomban a katolikus hívőnek lenni)

verena_ 2008.11.26. 19:31:09

A csatolt képpel nem szimpatizálok. A XVIII. században a jakobinus-ízű izgatást szolgálták az ehhez hasonló karikatúrák. Régi módszere a baloldaliaknak - a rágalmazás és mocskolódás mellett - a nevetségessé tétel, amely sokszor célravezetőbb a tekintélyrombolás terén. A mai helyzettel az akkori viszonyok már csak azért sem mutatnak hasonlóságot, mert ma Magyarország politikáját nem a főnemesség illetve a főpapság irányítja, határozza meg, hanem pont a "nép barátai" (utalás Marat-ra).

Az oldalhoz sok sikert kívánok.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.26. 23:25:40

verena:
Természetesen a csatolt kép - ugyanúgy, mint a blog neve - az ironiát használja. Azt hiszem, blogunk irányultságából magától értetődő, hogy nem szimpatizálunk semmiféle jakobinus-népi-baloldali-forradalmi izgatással. A csatolt kép azt kívánja sugallni, hogy az a kvázikommunista, aki annak idején ilyen propagandát is bevetett, ha a rend rombolásáról volt szó, ma mennyire a haját tépi ugyanettől.
Egyszóval: görbe tükör.

verena_ 2008.11.27. 13:25:08

Elnézést, akkor nem szóltam. :-)

beleszolok 2008.11.29. 10:13:33

A kedves, rendkívül felvilágosult hölgyektől kérdezném, nem fér már bele a retikülbe egy csomag óvszer? Nem lehetne az emancipációt továbbvinni abba az irányba, hogy ne csak utólag tessenek gondolkodni, hanem esemény előtt is?

beleszolok 2008.11.29. 10:15:59

Rékuc, a norvég elég komoly szinten exportálják az olajat, lehet, hogy az is számít valamit.

mikkamakka 2008.12.01. 17:48:32

Vannak itt jo ervek, jo pontok, okos gondolatok, 1-3 teljesen stimmel.

Az abortuszrol mashol mar vitatkoztunk, azt itt nem kezdenem ujra. De a 4. ppont sokkal inkabb lehetne az adok tisztesseges behajtasa. Majd ha nem lehet a szekeren ulni mert eltakar a tomeg, meg a sogor (pl. provokativ pelda: pap is fizessen adot!) akkor tobb lesz aki tolja.

Azt meg nem ertem miert is lenne jobb nekunk ha 18 millioan lennenk? Nagyobb csordahoz jobb tartozni?

Pincode 2008.12.01. 19:31:05

De jó!!!
Gondolom mind pasik vagytok ügye? Mert aztán kisüt a szavakból, hogy más faxával a csalánt. Egy nő magának szül gyereket, mert 9 hónapig hordja, majd megszüli, majd ha elhúz a redvába a pasi akkor is köteles felnevelni!
De már bocsássatok meg nekem spec 5 gyerekem van, ugyanattól a pasitól, és engedtessék már meg, hogy eldönthessem akarok-e még többet? Az utóbbi időben egyre többet hallom, hogy ingyenélő, meg megélhetési gyerekszülés, meg stb. Igenis ne szülljenek a nők, ha nem akarnak. Jobb mint a másik lehetőség, a csecsemőgyilkosság, a titkolt terhességért.
Egyébként van ott még 4 pont cc miért a nők testében turkáltok ti is? Elég, ha 60 éves fiatal képviselők eldöntik mit akarnak a nők!
beleszóloknak...
én gyógyszert szedek, a többi nem vált be, hát mit ad isten a gyógyszer sem :) egyébként miért is a nő vigye az óvszert? arra sem akar a pasi költeni???

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.01. 20:04:56

Pincode:
Azt hiszem el tetszett tévedni. Ez egy konzervatív-értelmiségi blog, nincs itt a helye az önnön fontosságtudatától megrészegedett vadliberálisoknak, legyen az akár nő, akár férfi.
Nincs "más faxával a csalánt". A férfi ugyanúgy felelős a gyermekéért, mint a nő, és ugyanúgy elítéljük a félrejáró férfit, mint az önmagát kikapartató nőt. Mellesleg a blogon van külön abortuszos cikk, ott kifejtheted ezeket az érveket.

Mellesleg feleslegesen fárasztottad magad, ezeket az érveket már annyiszor, de annyiszor végihallgattuk, hogy egy néhány soros programocska is le tudja generálni nekem.

terembura · http://lassan-a-testtel.blog.hu/ 2008.12.01. 20:26:32

FerikE 2008.11.24. 23:48:09
"KÖZÉRDEK kívánja meg, hogy gyermekek szülessen, pláne egy demográfiai katasztrófa felé sodrodó államban"

Ez így igaz. Az abortusz tiltása azonban (bár más vonatkozásban talán igazolható) ezt a konkrét problémát nem oldja meg.

Amúgy a kijelentésed még pontosításra is szorul: nem a gyerekek SZÜLETÉSE közérdek, hanem az, hogy sok jól iskolázott, becsületben fölnevelt gyerek legyen. Más szavakkal: a gyerek nem akkor van kész, amikor kijön az anyjából, hanem amikor elvégzi az iskolát és munkába áll.

Erre kínál megoldást Dr. Baranyi Károly és a Nemzeti Pedagógus Műhely. Az általuk kidolgozott Demográfiai modellről olvashattok pl. itt:
molnargoreny.blog.hu/2008/01/03/demo

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.01. 20:32:25

"Az abortusz tiltása azonban [...] ezt a konkrét problémát nem oldja meg."

A statisztika szerint körülbelül pont az a 40-50 ezer gyermek megszületése kellett volna ahhoz, hogy a demográfiai mérleg rendben legyen. Persze, ehhez hozzájön, hogy a növekedés jelentős részét, khm, nem azok produkálják, akiknek kellene. Szóval igazad, önmagában ez nem megoldás, de erre IS szükség van, ez egy szükséges, de nem elégséges előfeltétel.

"nem a gyerekek SZÜLETÉSE közérdek, hanem az, hogy sok jól iskolázott, becsületben fölnevelt gyerek legyen. Más szavakkal: a gyerek nem akkor van kész, amikor kijön az anyjából, hanem amikor elvégzi az iskolát és munkába áll."

Aláírom. Viszont ahhoz, hogy sok jól iskolázott, becsületben fölnevelt gyermek legyen, először is meg kell nekik születniük. Ismét: szükséges, de nem elégséges feltétel.

terembura · http://lassan-a-testtel.blog.hu/ 2008.12.01. 20:56:23

Nézd, a demográfiai egyensúlyhoz az kell, hogy átlagosan 2,1 gyerek szülessen családonként. Ez azonban átlag. Kijöhet úgy, hogy minden családban van legalább két gyerek, néhányban (kb. 5%) pedig három. De úgy is kijöhet, hogy a családok 30%-ában 6 gyereket nevelnek föl és a maradék 70% adja a hiányzó részt.

Az utóbbi verzió sokkal reálisabb. Azzal az apró megkötéssel, hogy a sok gyerek felnevelése és iskoláztatása sokba kerül, s a költségeket valahogy fedezni kell. Jelenleg ez nem történik meg, így a sokgyerekes polgári család szinte szükségképp egyenlő a nyomor vállalásával.

Egyáltalán nem gondolom, hogy a gyereknevelés tisztán anyagi kérdés, a nyomor azonban szellemi állapot is egyben, pláne ha igazságtalanul szakad az emberre, mint ebben az esetben.

A jövedelmek igazságos átcsoportosítását az adórendszeren keresztül lehet megvalósítani, amire Dr. Baranyi javaslata kitűnő technikát kínál.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.01. 21:10:20

terembure:
De csak egészségesebb ha minden családban, ahol megvannak a normális anyagi-szellemi meg mindenféle körülmények van átlagosan 2-3 gyermek.

Mellesleg a dolgozó, középosztálybeli, polgári családok életkörülményeinek javításáról is itt van a fenti javaslat: egy ilyen mérvű kiadáscsökkentés egy nagyobb adócsökkentés előtt nyitná meg az utat.

terembura · http://lassan-a-testtel.blog.hu/ 2008.12.01. 22:40:40

Lehet, hogy egészséges, de irreális. A nép jelen szellemi állapotában kilátástalan vállalkozás a túlnyomó többséget átnevelni. Aki "szabad" akar lenni, az lesz, a nyomorultja.

Viszont semmi lehetetlen nincs 6-8 gyerek becsületes felnevelésében, különösen akkor, ha biztosított az anyagi háttér. Egy kisebbség boldogan vállakozna erre, ha tehetné.

Ez csupán a munkamegosztás elvének kiterjesztése egy olyan területre, ahol az ilyesmi furán hangzik. A megosztott munkáért viszont fizetni kell, adott esetben fizessen az, aki gyermektelen.

Amikor aztán mindenki megöregszik, akinek sok becsületesen dolgozó (és adót fizető) gyereke van, ahhoz Dr. Baranyi rendszerében dől a lé, aki meg a szabad életet gyakorolta, az nyomorog. Ez így rendben van. Nyilván észre is veszi mindenki a különbséget, sőt, sokan képesek előre elképzelni az ilyesmit.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.01. 23:24:27

"Lehet, hogy egészséges, de irreális. A nép jelen szellemi állapotában kilátástalan vállalkozás a túlnyomó többséget átnevelni. Aki "szabad" akar lenni, az lesz, a nyomorultja."

Válasszuk külön a kívánatost és a pillanatnyilag reálistól. Abban igaza van, hogy a jelenlegi rendszer keretei között képtelenség ez ügyben a problémára adekvát választ adni. Jelen körülmények között csak tüneti kezelések elképzelhetőek, úgy mint az adó- és támogatáspolitikával való ügyeskedés. A valódi megoldás természetesen a társadalom családról vallott elképzeléseinek hosszú távú befolyásolása lenne, oly módon, hogy helyreálljon az a kép, amit úgy is ismerünk, hogy keresztény családcentrikus modell.

"Viszont semmi lehetetlen nincs 6-8 gyerek becsületes felnevelésében, különösen akkor, ha biztosított az anyagi háttér."

Én nem mondtam, hogy lehetetlen. Elsősorban nem az anyagi háttér hiányzik ehhez, afrikában még ennyi anyagi háttér sincs (de még mennyire) még is egy átlag nő szül 6 gyermeket. Viszont azt mondom, hogy egy hosszabb távon fenntartható modellben, ahol nem számolunk olyan rendkívüli eseményekkel, mint kisebbségi bomba, demográfiai szakadék, háború, éhinség stb., az lenne az egészséges, ha minden magyar családnak lenne átlag 2-3 gyermeke.

"Egy kisebbség boldogan vállakozna erre, ha tehetné."

Teheti, és teszi is. De ez egy külön kérdéskör.

"Ez csupán a munkamegosztás elvének kiterjesztése egy olyan területre, ahol az ilyesmi furán hangzik. A megosztott munkáért viszont fizetni kell, adott esetben fizessen az, aki gyermektelen."

Lehet, hogy szokatlan erről beszélni, ez tipikusan olyan téma, ahol eufemizmusok és egyéb gátlások akadályozzák a józan vita kibontakozását. Pedig igazad van: mint minden gyakarlat esetén, itt is károsnak kell ítélni minden olyan magatartást, döntést, amelyet ha mindenki művelne bedőlne társadalom, hacsak nem számít az valamilyen különös méltánylást érdemlő közérdekű cselekménynek, amely tartósan rendkívülinek minősül. A gyermektelenségi adó egy teljes racionális javaslat, csak sajnos egy olyan rendszerben élünk, ahol az argumentum ad populum uralkodik. Mellesleg az ilyesmit nem Ratkó Anna találta ki, olvass utána Augustus családjogi törvényeinek: lex Iulia de maritandis ordinibus (Kr. e. 18) és a lex Papia Poppaea (Kr. u. 9). Eldenelték, hogy a római polgárok közül minden férfi életének 25. és 60. éve, minden nő pedig 20. és 50. életéve között házasságban köteles élni. A házasságban nem élő személyek (caelibes) a végrendelet alapján rájuk szálló hagyatékot egyáltalán nem, gyermektelenek (orbi) pedig csak fele részben szerezhették meg.

"Amikor aztán mindenki megöregszik, akinek sok becsületesen dolgozó (és adót fizető) gyereke van, ahhoz Dr. Baranyi rendszerében dől a lé, aki meg a szabad életet gyakorolta, az nyomorog. Ez így rendben van. Nyilván észre is veszi mindenki a különbséget, sőt, sokan képesek előre elképzelni az ilyesmit."

Ez így teljesen korrekt javaslat, a döntéseinknek vállalni kell a következményeit. A családpolitika marhára nem csak magánügy, hanem közügy is - fel kéne már végre fogni.
Akkor szoktam hümmögni, amikor az iskolabezárások ellen tiltakoznak a szülők: ki ezért a felelős elsősorban? Ők, mert nem vállaltak elég gyermeket...

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.01. 23:28:30

"Lehet, hogy egészséges, de irreális. A nép jelen szellemi állapotában kilátástalan vállalkozás a túlnyomó többséget átnevelni. Aki "szabad" akar lenni, az lesz, a nyomorultja."

Válasszuk külön a kívánatost és a pillanatnyilag reálistól. Abban igaza van, hogy a jelenlegi rendszer keretei között képtelenség ez ügyben a problémára adekvát választ adni. Jelen körülmények között csak tüneti kezelések elképzelhetőek, úgy mint az adó- és támogatáspolitikával való ügyeskedés. A valódi megoldás természetesen a társadalom családról vallott elképzeléseinek hosszú távú befolyásolása lenne, oly módon, hogy helyreálljon az a kép, amit úgy is ismerünk, hogy keresztény családcentrikus modell.

"Viszont semmi lehetetlen nincs 6-8 gyerek becsületes felnevelésében, különösen akkor, ha biztosított az anyagi háttér."

Én nem mondtam, hogy lehetetlen. Elsősorban nem az anyagi háttér hiányzik ehhez, afrikában még ennyi anyagi háttér sincs (de még mennyire) még is egy átlag nő szül 6 gyermeket. Viszont azt mondom, hogy egy hosszabb távon fenntartható modellben, ahol nem számolunk olyan rendkívüli eseményekkel, mint kisebbségi bomba, demográfiai szakadék, háború, éhinség stb., az lenne az egészséges, ha minden magyar családnak lenne átlag 2-3 gyermeke.

"Egy kisebbség boldogan vállakozna erre, ha tehetné."

Teheti, és teszi is. De ez egy külön kérdéskör.

"Ez csupán a munkamegosztás elvének kiterjesztése egy olyan területre, ahol az ilyesmi furán hangzik. A megosztott munkáért viszont fizetni kell, adott esetben fizessen az, aki gyermektelen."

Lehet, hogy szokatlan erről beszélni, ez tipikusan olyan téma, ahol eufemizmusok és egyéb gátlások akadályozzák a józan vita kibontakozását. Pedig igazad van: mint minden gyakarlat esetén, itt is károsnak kell ítélni minden olyan magatartást, döntést, amelyet ha mindenki művelne bedőlne társadalom, hacsak nem számít az valamilyen különös méltánylást érdemlő közérdekű cselekménynek, amely tartósan rendkívülinek minősül. A gyermektelenségi adó egy teljes racionális javaslat, csak sajnos egy olyan rendszerben élünk, ahol az argumentum ad populum uralkodik. Mellesleg az ilyesmit nem Ratkó Anna találta ki, olvass utána Augustus családjogi törvényeinek: lex Iulia de maritandis ordinibus (Kr. e. 18) és a lex Papia Poppaea (Kr. u. 9). Elrendelték, hogy a római polgárok közül minden férfi életének 25. és 60. éve, minden nő pedig 20. és 50. életéve között házasságban köteles élni. A házasságban nem élő személyek (caelibes) a végrendelet alapján rájuk szálló hagyatékot egyáltalán nem, gyermektelenek (orbi) pedig csak fele részben szerezhették meg.

"Amikor aztán mindenki megöregszik, akinek sok becsületesen dolgozó (és adót fizető) gyereke van, ahhoz Dr. Baranyi rendszerében dől a lé, aki meg a szabad életet gyakorolta, az nyomorog. Ez így rendben van. Nyilván észre is veszi mindenki a különbséget, sőt, sokan képesek előre elképzelni az ilyesmit."

Ez így teljesen korrekt javaslat, a döntéseinknek vállalni kell a következményeit. A családpolitika marhára nem csak magánügy, hanem közügy is - fel kéne már végre fogni.
Akkor szoktam hümmögni, amikor az iskolabezárások ellen tiltakoznak a szülők: ki ezért a felelős elsősorban? Ők, mert nem vállaltak elég gyermeket...

Power Reverse Dual Currency Swap 2008.12.01. 23:31:26

Kétség kívűl vannak a blogon jó gondolatok. Ilyenek p.l.
1. A középosztály támogatásának hiányolása
2. Csoportok kategorizálása hasznosság szempontjából

Ami nagyon nem tetszik, az az aboruszkérdésben vallott álláspont. Méghozzá megmondom, miért nem tetszik.

1. Én alapvetően liberális ember vagyok. De ráébredtem arra, hogy az abszolut liberalizmus = atomizáltság. Atomizált állapotban mindenki 7O 8O kg hús, eltaposható. Mivel nincs pénzem személy védelem vásárlására, így a közösséghez kell fordulnom : velem azonos értékeket valló emberekkel alkotok egy közösséget, akkor én is túlélHETem, ők is.
Ezt felismerve hagytam ott az szdsz féle "vadliberalizmust" és lettem jobboldali.
A jobboldalban az is vonz, hogy az értékeken alapuló ( tudás p.l. ) képességeket tiszteli.
Az abortuszügyben vallott álláspont azonban szerintem sem nem nyújt védelmet sem pedig nem értékelvű.

2. NEm arról van szó, hogy úton útfélen felcsinálok nőket, hanem arról, hogy úgy érzem, a gyermekvállalást anyagilag is támogatni kell. Amíg ez nem megy, senkinek sincs joga arra, hogy felebarátját még több áldozat meghozatalára késztesse. Az SZJA ( plusz itt ott befizetett ÁFA legyen már elég ).


A kalifátusről írt résszel egyetértek, és azt is értem, hogy főleg őket kellene túlszaporodni. De lenne itt más megoldás is. P.l. egészségúgy fizetőssé tétele, azzal a megkötéssel, hogy mindenki levonhatja az ADÓJÁBÓL ( és nem az adóalapból ) az e.ű. kiadásait. ( Aki nem dolgozik, annak nem is lenne miből levonnia :D ) . valahogy ebbe az irányba kellene elmenni, n em ?

A bolghoz : az állaáspontokat kissé lehetne cizellálni, koherens(ebb) egésszé összegyúrni. Ez így kissé túl sprőd.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.01. 23:38:27

Power Reverse Dual Currency Swap:

Kérlek, ha kifejezetten az abortuszról kívánsz beszélni, azt a kifejezetten erről szól cikknél tedd meg!

Power Reverse Dual Currency Swap 2008.12.01. 23:39:12

"A gyermektelenségi adó egy teljes racionális javaslat, csak sajnos egy olyan rendszerben élünk, ahol az argumentum ad populum uralkodik."

Messzemenőkig nem értek egyet.
Illetve egyetérteNÉK, ha látnám az érme másik oldalát :
gyermekenként 25% adókedvezmény. Vagyis 4 gyerek után a bruttó = nettó.

Orbán mondta, hogy a nyúltenyésztő levonhatja a nyúlketrecek fútését, stb. költségkeént az adójából, de aki gyermeket nevel, az ilyet nem tehet.

És mégvalamit hiányolok. Azt, hogy arról nem szólsz, hogy a térsadalom számára kedvező magatartásminták, ismeretek és viselkedés szaporodását kell támogatni.
magyarul : a középosztálybeli gyermeke nagyobb eséllyel tud Schrödinger egyenletet megoldani, Chopin nevét hibátlanul leírni, a legnanoi csatáról és Jedlik Ányosról értekezni, nagyobb eséllyel lesz szorgalmas, invenciózus, stb, mint egy deklasszált ember gyermeke. Szerintem az előbbiek utódvállalását kellene támogatni.

A büntetősdivel viszont nem értek egyet, az egy nagy marhaság. Legyen már elég az SZJA, a kamat és osztalék meg árfolyamnyereségadó befizetése, ha szabadna kérnem.

Vagy ez lenne az újhullámos jobboldal, a jövő zenéje ? Te szent Isten ...

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.01. 23:40:31

Mellesleg ezt a típusú érvet, mármint, hogy "ne ezt, amíg..." típusú érvet ott már bővebben kifejtettem.

De legalább abban egyetértés van, hogy ez ami most van, nem tartható fenn...

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.01. 23:45:47

"Messzemenőkig nem értek egyet.
Illetve egyetérteNÉK, ha látnám az érme másik oldalát :
gyermekenként 25% adókedvezmény. Vagyis 4 gyerek után a bruttó = nettó.

Orbán mondta, hogy a nyúltenyésztő levonhatja a nyúlketrecek fútését, stb. költségkeént az adójából, de aki gyermeket nevel, az ilyet nem tehet."

Ezek módszertani kérdések, természetesen a családbarát adó- és mindenféle politika szükséges és megvalósítandó javaslat, de ezek önmagukban nem elegendőek. De már erről is szó volt.

"És mégvalamit hiányolok. Azt, hogy arról nem szólsz, hogy a térsadalom számára kedvező magatartásminták, ismeretek és viselkedés szaporodását kell támogatni."

Ez teljesen oké, szerinted miről szól a cikk többi része? Azzal, hogy azt valljuk, hogy deviáns, deklasszált elemek nem kapnak egy petákot se mi következik? Hogy a középosztály annyival kevesebb adót fizet, annyival jobb a helyzete stb.

"A büntetősdivel viszont nem értek egyet, az egy nagy marhaság."

Már mér lenne marhaság, ha működik?

"Legyen már elég az SZJA, a kamat és osztalék meg árfolyamnyereségadó befizetése, ha szabadna kérnem."

Azok a fenti javaslatok értelmében automatice csökkentendők. A dolgozó ember zsebében maradjon a legtöbb.

"Vagy ez lenne az újhullámos jobboldal, a jövő zenéje ? Te szent Isten ..."

Ha érdekel, mi az "új" (valójában a mindig is voltnak a restaurálása) jobboldal, akkor nézz utána az itt javasolt oldalaknak: monarchista.blogspot.com/2008/11/elhullajtott-magok-ha-csrznak.html

Power Reverse Dual Currency Swap 2008.12.01. 23:50:40

Valóban nem tartható fenn, így, ilyen formában.

1. Gondolkodásmódodból arra következtetek, hogy jogász vagy.
Gazdasági emberek ( könyvelők ) viszont úgy gondolkodnak, hogy van egy eszközoldal és van egy forrásoldal.
Terjeszkedni vagy hitelből vagy saját növekedésből lehet, több verzió nincs.
Ezért az "ezt ne, amíg" álláspont elutasítása a részedről nem tartható.

2. Valóban, nem tartható fenn.
De arról kellene beszélni, hogy mik azok a mélyebb okok, amelyek miatt nem tartható fenn.
És min kellene strukturálisan változtatni, hogy fenntartható legyen.
Például. Meg vagyok arról győződve, hogy a term. tud és mérnöki szakmák iránti érdektelenség illetve ezen szakmák felhigulása az általad ábrázolt viselkedésmóddal összefűgg.
Valamint összefűgg még ipari versenyképtelenségünkkel, gerinctelenségünkkel ( mindenki befogja a pofáját, ahelyett hogy kiállna ), azzal, hogy a kommereket már háromszor megszavazták, stb.
Nos, ezek közös gyökerét kellene megfejteni, szvsz.
Csak egy aspektusra koncentrálni szűklátókörűség, rendszerszinten kell gondolkodni ( bullshit bingo :D )

Power Reverse Dual Currency Swap 2008.12.01. 23:57:05

""A büntetősdivel viszont nem értek egyet, az egy nagy marhaság."

Már mér lenne marhaság, ha működik?"

Mert nem működik. Mégpedig azért nem, mert pont, az, aki szaporítani szeretnél, fogná magát és elmenne két oszággal balfelé.
Nyitott rendszerben a nyomáskűlönbség áramláshoz vezet. Ilyen egyszerű.

Egyébként, ha jól tudom, az Elbától keletre volt csak divat a jobbágyság röghöz kötése, Nyugat Európában az 1348as pestis után kialakuló munkaerőhiány ezt megszűntette. Pont azért, mert a munkás alkuereje megnőtt :D

"Ha érdekel, mi az "új" (valójában a mindig is voltnak a restaurálása) jobboldal, akkor nézz utána az itt javasolt oldalaknak:"

Nézd, a blebset én sem tartom sokra :D . Mivel azonban őseim (paraszt)polgárokként és kereskedőként kezdték ( és nincs nemeslevelűnk :( ), így sajna a monarchia sem túlzottan vonzó.

Kivéve, persze, ha régens lehetnék. ( Látod, szerény vagyok, nem akarok rögvest király lenni. A régensi poszt megfelelő lenne :D )

De a hivatkozott oldalt meg fogom nézni.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.02. 00:02:28

"Gazdasági emberek ( könyvelők ) viszont úgy gondolkodnak, hogy van egy eszközoldal és van egy forrásoldal.
Terjeszkedni vagy hitelből vagy saját növekedésből lehet, több verzió nincs.
Ezért az "ezt ne, amíg" álláspont elutasítása a részedről nem tartható."

Elmagyarázom mi az "ezt ne, amíg" álláspontal a problémám. Legfőképpen az, hogy a patópálos mentalitás rokonának tartom. Amíg a szomszéd nem lapátolja el a havat a háza elől, addig én se fogom - a szomszéd persze ugyanígy gondolkodik, és akkor végül senki nem csinál semmit. Fel kéne már fogni végre, hogy nem tartható, hogy mindenki a fotelból magyaráz, hogy én addig nyugodtan megcsináltatom az abortuszt, amíg rendbe nem teszik a családtámogatási rendszert. Magyarországon a malmok lassan őrölnek, ígyhát amíg 1-ről a 2-re érkezünk, klafán mattot adhatunk saját magunknak. Valakinek a sarkára kell állnia végre, hogy igen is megelőlegezem a bizalmat, én erről hajlamos vagyok lemondani, mert a közérdek megkívánja, és akkor majd utólag rendezzük a számlát.

"2. Valóban, nem tartható fenn.
De arról kellene beszélni, hogy mik azok a mélyebb okok, amelyek miatt nem tartható fenn.
És min kellene strukturálisan változtatni, hogy fenntartható legyen.
Például. Meg vagyok arról győződve, hogy a term. tud és mérnöki szakmák iránti érdektelenség illetve ezen szakmák felhigulása az általad ábrázolt viselkedésmóddal összefűgg.
Valamint összefűgg még ipari versenyképtelenségünkkel, gerinctelenségünkkel ( mindenki befogja a pofáját, ahelyett hogy kiállna ), azzal, hogy a kommereket már háromszor megszavazták, stb.
Nos, ezek közös gyökerét kellene megfejteni, szvsz.
Csak egy aspektusra koncentrálni szűklátókörűség, rendszerszinten kell gondolkodni ( bullshit bingo :D )"

Persze, én is ezt írtam. Először is kezelni kell a tüneteket, hogy legalább a páciens fel ne dobja a talpát, másrészt meg fel kell kutatni a probléma gyökerét, ami jól mondtad: strukturális válság. Viszont egy az egész strukturát éritnő reform évek, sőt inkább évtizedek alatt érik be, úgyhogy addig is egyensúlyozni kell valahogy a drótkötélen. Nem csak a természettudomáűnyi és mérnöki szakmák higultak fel, hanem gyakorlatilag minden. Először megcáfolták a porosz oktatási modellt, merthogy ne tanuljon feleslegeseket a nebuló, legyen csak szakbarbár. Aztán most már ott tartunk, hogy nemhogy szakbarbár, de még a saját szakmájához is hülye. Ahhoz, hogy ez ne így legyen egyrészt az oktatást és annak tekintélyét kéne helyreállítani. Másrészt: mitől tahó a nyugati polgár? Mert a Barátok köztöt tökéletesen tudna beszélni, de azt nem tudja megmondani, hogy ki a fene volt az a Prohászka Ottokár. De megint ott tartunk, hogy hiába húzzuk ki a falból az rtl klubot, az is egy hosszútávú biznisz.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.02. 00:10:02

"Mert nem működik. Mégpedig azért nem, mert pont, az, aki szaporítani szeretnél, fogná magát és elmenne két oszággal balfelé.
Nyitott rendszerben a nyomáskűlönbség áramláshoz vezet. Ilyen egyszerű."

Na ácsi. Írországban Európa egyik legszigorúbb abortusz-szabályozása él. Menekülnek-é az ír nők tucatjával Hollandiába? Biztos van ilyen (nem is azt kérdeztem), de azért az ír társadalom úgy ahogy el van. Mellesleg az, hogy a magyar így gondolkodik az megint egy hibás szemlélet miatt van. Kozmopolitizmus: "ahol nekem jól megy, ott a hazám". Pilu ezt jól le is írta itt (pilu.blog.hu/2007/09/18/elmegyek_elmegyek_2) mielőtt végleg ellibsült volna.

"Mivel azonban őseim (paraszt)polgárokként és kereskedőként kezdték ( és nincs nemeslevelűnk :( ), így sajna a monarchia sem túlzottan vonzó. Kivéve, persze, ha régens lehetnék. ( Látod, szerény vagyok, nem akarok rögvest király lenni. A régensi poszt megfelelő lenne :D )"

Hmm. Én nem úgy gondolkodom, hogy az a rendszer a jó, amiben én nekem jól megy. Hanem, hogy az a jó rendszer, amely az objektív erkölcsi jónak megfelel, amely képes az országot, a nemzetet hosszú távon mederben tartani. Mellesleg kicsit demagóg voltál: ha mi a monarchia restaurálását tartjuk ideálisnak, akkor nem a rendi monarchiáról beszélünk, hanem az alkotmányos monarchiáról. Ott a nemesség hiánya nem gátlója az egyéni érvényesülésnek.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.02. 00:44:46

„A brit kormány hétfőn bejelenti a jóléti állam radikális átalakítását. A tervek szerint a segély csak akkor folyósítható, ha a munkanélküli aktívan próbál állást találni. Mint a Times már két héttel ezelőtt megírta, a kormány javaslata értelmében a munkanélküli támogatásban részesülőknek közmunkát kell végezniük, hogy a segély mellett ne vállalhassanak feketemunkát”
...
A baloldalon viszont biztosan lesznek képviselők, akik hevesen tiltakoznak majd a segélyezés szigorítása ellen. De nem valószínű, hogy sikerül meghatniuk a munkaügyi minisztert. Purnell korábban úgy nyilatkozott, hogy „Nincs abban semmi baloldali, ha valaki munkanélküli, és segélyből él.”
www.metazin.hu/node/1395

Legolas 2008.12.02. 19:40:21

Urak,

tudják-e kendtek mi az az ork meg a troll ha már itt használják orrba meg szájba?

és ha kevés a gyerek, csinálják-e buzgalommal?

egy Elf.

Kopi3.14 2008.12.04. 18:46:18

Par apro eszrevetelem lenne:
rokkantsag: sok ember van leszazalekolva, mo-n(=rokkant), akin ez nem latszik. Legalabbis nem kell viselnie egy combcsontprotezisesnek semmilyen tablat, hogy en rokkant vagyok. Vagyis ennyi alapjan a 8%-ba ok is bele vannak veve, mikozben egy reszuk dolgozik, legalisan.

Abortusz. Es elet elvetele: mikortol elet az elet? mennyi sejttol? Vagy mi donti el, hogy mar kulon eloleny? Amikortol sajat szivverese van? Vagy amikortol onalloan kepes lenne elni? Akkor elotte megszakitva a terhesseget nem gyilkossag.
Vegyuk ki a veszhelyzet megkotest- remek, akkor lehetnek tokeletes, nemi eroszakbol szuletett, az anya sulyos seruleset, akar halalat okozo terhessegbol szarmazo ujszulotteink is.
Es amit ha mar penzugyileg gondolkodunk latni kell az abortusszal kapcsolatosan. Eme gyerekek jelentos reszet nem nevelne fel az anyja semmilyen korulmenyek kozott. Vagyis vagy ugyis meghalna magaban, vagy az allam nevelhetne-jobb esetben valaki orokbefogadna-, egy halom penzt rakoltve.

A Bibliara epiteni valamit meg elegge erdekes europaban- mennyi kereszteny egyhaz van jelenleg? Sok. Ezek hanyfelekeppen ertelmezik "ugyanazt" a szoveget? Kb midnegyik maskeppen. igy akkor melyik legyen a nagymagyar sajat variacio? Es aki speciel nem akar a szerint elni, azzal mi legyen? El lehet menni?

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.05. 08:02:45

"Kopi3.14 2008.12.04. 18:46:18"

Kopi, én azokról beszéltem, akik jogtalanul, méltatlanul veszik igénybe a rokkantsági kedvezmények, mert van ilyen sok. Nem létezik, hogy Magyarországon sokkal több rokkant kéne, hogy legyen mint bárhol máshol Európában.

"mikortol elet az elet? mennyi sejttol? Vagy mi donti el, hogy mar kulon eloleny? Amikortol sajat szivverese van? Vagy amikortol onalloan kepes lenne elni? Akkor elotte megszakitva a terhesseget nem gyilkossag."

Az abortuszról az erre vonatkozó cikkbe írj, de ezeket kiveséztük. Az élet a fogantatástól élet erkölcsi szempontból.

"A Bibliara epiteni valamit meg elegge erdekes europaban- mennyi kereszteny egyhaz van jelenleg? Sok. Ezek hanyfelekeppen ertelmezik "ugyanazt" a szoveget? Kb midnegyik maskeppen. igy akkor melyik legyen a nagymagyar sajat variacio?"

A történelmi keresztény egyházakra kell építeni.

"Es aki speciel nem akar a szerint elni, azzal mi legyen? El lehet menni?"

El.

Rambo 2008.12.07. 17:12:47

A Bibliára hivatkozással mit szerettél volna mondani? Miért nem érted be a Kádári alkotámánynal: "Minden állampolgárnak joga és kötelessége a munka". Ugyanaz, amit írsz, csak szarul veszi ki magát, ha nem a Bibliával példálózol, igaz?

Alapvetően hibás az a gondolkozás, hogy ha betiltod az abortuszt, több gyerek fog születni. (Lásd: ismét a Kádár rendszer, ahol az AB bizottság döntött, hogy a nő köteles-e megtartani a nem kívánt terhességet.) Beinduln aegy perc alatt az abortusz-turizmus, és a hazai angyalcsinálás.

Az a legszörnyűbb az egészben, hogy sok ostoba fasz azt hiszi, hogy mekkora jobboldali, valójában csak a Kádár kor "vívmányait" harsogja vissza.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.07. 18:27:01

Rambo 2008.12.07. 17:12:47

Kolléga Úr!

Gondolom a Munka törvénykönyvéről szóló 1951. évi 7. törvényerejű rendeletre tetszik gondolni, amely 1951 és 1968 között volt hatályban és így kezdődött:
„1. § (1) Minden munkaképes polgárnak joga, kötelessége és becsületbeli ügye, hogy képességei szerint dolgozzék.”

De ha jobban megnézem a Kádár kori alkotmány kimondja:
„14. § (1) A Magyar Népköztársaság társadalmi rendjének alapja a munka.
(2) Minden munkaképes állampolgárnak joga és kötelessége, hogy képességei szerint dolgozzék.
(3) Az állampolgárok munkájukkal, munkaversenyben való részvételükkel, a munkafegyelem fokozásával és a munkamódszerek tökéletesítésével a szocialista építés ügyét szolgálják.
(4) A Magyar Népköztársaság a „Mindenki képessége szerint, mindenkinek munkája szerint” szocialista elv következetes megvalósítására törekszik.”

Mit lehet erre mondani? Na és?

Ha valamit pl. a kommunisták is műveltek, attól még nem jelenti, hogy az rossz. És aki azt helyesli (és csak azt!), amit a kommunisták jól csináltak, az nem kommunista.

Azért hivatkoztak a Bibliára, hogy jelezzem, hogy azt az elvet, amely a dolgos embert idealizálja az nem a gonosz kommunisták találmánya. Ők is mondogatták, igaz, de vissza is éltek vele.

Ismerős az "Ora et labora!" regula?

De idézek neked a Katolikus Egyház Katekizmusából is:
„2427 Az emberi munka az Isten képére teremtett személyek tevékenysége, akik arra kaptak meghivást, hogy folytassák a teremtés művét egymással és egymásért, miközben uralmuk alá hajtják a földet. A munka tehát kötelesség: "Aki nem akar dolgozni, ne is egyék" (2Tesz 3,10). A munka megbecsüli a Teremtő ajándékait és a kapott talentumokat. Megváltó jellegű is lehet. Az ember a munka büntetését a Názáretből való és a Kálvárián keresztre feszített Jézussal egységben viselve, valamiképpen együttműködik Isten Fiával az Ő megváltó művében. Krisztus tanítványának mutatkozik, amikor napról napra hordozza a keresztet abban a tevékenységben, amelyet teljesíteni hivatottA munka a megszentelődés és a földi dolgok átlelkesítésének eszköze lehet Krisztus Lelkében.
2428 A személy a munkában a természetébe írt képességek egy részét gyakorolja és tökéletesíti. A munka elsődleges értéke az emberhez tartozik, aki annak szerzője és célja. A munka van az emberért és nem az ember a munkáért.
Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy a munkából szerezze meg azokat a javakat, melyek a saját és a hozzátartozói életének fönntartásához, valamint az emberi közösség szolgálatához szükségesek. „

„Amint "Isten megpihent a hetedik napon mindazon munkája után, amit végzett" (Ter 2,2), az emberi életet is a munka és a pihenés ritmusa jellemzi.”

Gondolom ők is a Kádár kor "vívmányait" harsogják vissza.


"Alapvetően hibás az a gondolkozás, hogy ha betiltod az abortuszt, több gyerek fog születni. (Lásd: ismét a Kádár rendszer, ahol az AB bizottság döntött, hogy a nő köteles-e megtartani a nem kívánt terhességet.) Beinduln aegy perc alatt az abortusz-turizmus, és a hazai angyalcsinálás."

Rossz a megközelítés. Egyrészt ezek módszertani kifogások másrészt, a Nirvána érv kapcsolódik ide. Ha nem lehet betartatni teljes egészében, akkor ne is tiltsuk. A jogi egyetemen kb azt tanítják meg legelőször, hogy a jogi normák érvényesülési aránya mindig 0% és 100% között van. Nincsen 100%-os teljesülő norma, mert azokat nem szabályozzák (nincs rá szükség). A gyilkosságot annak ellenére büntetjük, hogy van gyilkosság, sőt éppen azért büntetjük. Az nem érv, hogy lennének, akik megkerülnék az abortusz tilalmat is. Egyrészt ezek arányát le lehet szorítani: erre találták ki a hatóságokat, másrészt az emberek nagy többsége normakövető ember, nem kezd bele kockázatos manőverekbe. És ha csak egy magzatot is megmentettünk, már jót tettünk.

amergin 2008.12.12. 14:33:02

Abortusz-ugyben.

A velemenyem egyszeru es megrendithetetlen. Ezert az en velemenyem, (vo. meg Hegel: "Meine Meinung ist mein").

Az abortusz igenis maganugy. A magzati elet potencialisan emberi elet, de nem aktualisan. Vitatkoznak arrol, mikor lesz az, de a fogantatas pillanataban egeszen biztosan nem emberi elet a szo szigoru ertelmeben.

A "felelotlenul ide-odakefelgeto hippipicsa". Ja persze. A no, aki feloletlenul kefel, az kurva. A ferfi, aki felelotlenul kefel, csak nagy devaj.
Ferfibol vagyok, nem egy harcos feminista alkat, de ez jellegzetesen a patriarchalis ideologia szokeszlete.
Persze lehet felelosen viselkedni, ovszert hasznalni - a doktriner katolikusok azt sem engedik.
Mindegy annak a gyereknek, hogy hova szuletik, hogy nem kivant gyermek, hogy esetleg olyan korulmenyek koze pottyan, amelyek pokolla teszik a gyermekkorat - tegyuk illegalissa az abortuszt, mint Irorszagban. Sot, mint Irorszagban '93 elott: az eroszakban fogant gyereket se lehessen elvetetni. Bravo! (Labjegyzet: '93-ig Irorszagban volt Europa-szerte a legkemenyebb abortusztorveny. Akkor megeroszakoltak egy 13 eves kislanyt, aki teherbe esett. Birosag kotelezte ra, hogy megszulje a gyermeket, meg az utlevelet is bevontak, hogy ne tudjon kulfoldre menni, abortuszt csinaltatni. Nemzetkozi emberijogi szervezetet tiltakozasa kellett hozza, hogy a szerencsetlen lanyt vegul kiengedjek abortalni, es enyhitsek az abortusztorvenyt.
Az elkaszalt lisszaboni nepszavazasnal erv volt az ellenoldal szajaban, hogy Lisszabon korlatozna az ir abortusztorvenyt. Konzervativ nep az itteni).

Velemenyem: azt mondtok az emberi elet szentsegerol, amit akartok. Az abortuszrol szolo vita, ha akarjatok, ha nem, nem errol szol. Hanem az uralomrol. Az abortusz tiltasa a no teste folotti rendelkezest szolgalja. Ennyi. Pont.
Meg annyi: akik az emberi elet szentsegerol papolnak abortuszugyben, azok altalaban feltunoen csendesek, amikor a halalos itelet kerdeserol van szo - vagy eppenseggel a halalos itelet leghangosabb tamogatoi, mint Amerikaban.
Fo a kovetkezetesseg.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.12. 17:39:08

"Az abortusz igenis maganugy."

Mi ilyeneket soha, soha nem fogadunk el. Miért lenne magánügy, aminek igen nagy közügyi vetülete van?

"A "felelotlenul ide-odakefelgeto hippipicsa". Ja persze. A no, aki feloletlenul kefel, az kurva. A ferfi, aki felelotlenul kefel, csak nagy devaj."

Ez örök vád, de mi ezt soha nem mondtuk. Az ide-oda keféle férfi ugyanúgy erkölcstelen, mint az ide-oda kefélő nő. Nem teszünk különbséget.

"Persze lehet felelosen viselkedni, ovszert hasznalni - a doktriner katolikusok azt sem engedik."

Meg lehet normális családi életet élni, ahogy az az emberiség civililizációjának ismert történelme óta egészen a közelmúltig volt?

Látod az írek még nem hülyültek el teljesen. Nem olyan liberális szar államuk van, mint nekünk.

Mellesleg nem az uralomról szól, hanem az élet védelméről. A saját testével csináljon a nő, amit akar, vágja le a kezét ha akarja, de ha már létrejött egy élet, azt hagyja békén. Mindenki.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.12. 17:40:30

Mellesleg a konzervatív álláspont ponthogy inkább ösztönöz a halálbüntetésre, ami nem áll ellentétben az abortusz ellenzéssel.

Elég szánalmas, hogy olyan világban élünk, ahol tömeggyilkosok élete szent, az ártatlan magzatok élethez való joga meg le vann szarva.

Pincode 2008.12.12. 22:54:50

Látom leragadtatok az abortusznál :)
Nekem döntenem kellett, hogy vajon a 6.gyermeket is fel tudom-e nevelni? vagy sem. Nehéz döntés volt, a mai napig fáj minkettőnknek. (párom+én) De a megszületett gyermekeknek előjogai vannak. 5 tervezett gyermek, és 1 élet, ami gyógyszer mellett véletlenül lett. Láttam rengeteg fiatal lányt, akik ott voltak, és hallgattam a magyarázatot. Valahol igazuk volt. Igazuk volt abban, hogy most fiatalok, most kell élni, se lakás, se munkahely, se jövőkép, hova? Volt kinek a tervezett gyerektől megijedt a párja és lelépett, volt aki botlott, és akkor, ott nem gondolt rá, hogy egy lánynak inkább legyen, mint ne legyen óvszere.Felelősen ha baj van, csak így lehet dönteni. Sokukat hallgatva, kiderült, hiába a felvilágosítás, a gyógyszer az stb, akkor is lehet nemkíván terhesség, elég egy fejfájáscsillapító (doki). Ha felelőtlenül szül, akkor megélhetési szülő, meg ingyenélő, meg örlüljön neki, hogy 25 ezer forintból élhet, hisz munkája addig nem volt :( ha elveteti, akkor meg isten, egyház, nép elleni vétek.
Valahol kell lennie egy normális középútnak. Elhiszem, hogy a keresztény eszme szerint bűn az abortusz. De ha nem tudod eltartani az meg társadalmi bűn. Ha a gyerek miatt nem találsz munkát akkor már ingyenélő vagy, és ami a legrosszabb gondoskodnod kell a csibéről, akkor is, ha nincs miből, és nincs hol.
Gondoljátok, hogy annak a hölgynek, akit nem engedtek abortuszra, és kötelezték hogy megszülje a gyerekét, annak most jó? Ő a testéből él, ráadásul hajléktalan. Ki gondol ilyenkor az anyára? és arra, hogy 9 hónap múlva mi lesz a gyerekkel???
Visszatérve nyitó mondataimra. Akinek több gyermeke van tudja, hogy 4 éves korig alig van kiadás, de utána jönnek csőstől. Az ingyenes ovi-suli mese.Ha van több gyermeked, akkor már tudod, az a pénz amit kapsz nem elég, hogy tisztességesen felneveld. Ha meg dolgozol, valahogy nem jut időd szülni.a gyes 25 ezer, a gyed 93. ha lényegesen többet keresel, és ugy vállalsz gyereket, akkor felelősen kell döntened!
Hagyjuk az abortuszt az okosok döntsék el mi lesz.
Viszont azt én is szorgalmazom, hogy az alanyi jogon járó csp-t töröljék el, és adják oda adójóváírásként.töröljék el a gyes-t és csak gyed-et lehessen igényelni, (munkaviszony után jár)viszont a gyed összege legyen a tényleges kereset 70%-a, ne legyen maximálva.
Még egy halk megjegyzés. 3.gyermek után, had döntse el az anya kíván-e még szülni. Ha kíván adassék meg neki, ha nem, kössék el, mint régen. Ingyen és bérmentve. Az az anya megtett mindent a nép továbbélése érdekében. Utána, meg ne kelljen egy esetleges abortusz miatt, megvetetten,döntését elfogadni képtelenül, lelki nyomorékként élnie.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.13. 00:55:54

Pincode: a megoldást kifejtettem.
Legyen normális lehetőség arra is, hogy ha nem tudja felnevelni, akkor nem kell felnevelnie, de attól még ne pusztítsa el. Ezt úgy hívják, hogy állami gondozás, amiről mindannyian tudjuk, hogy a jelen állapotában minden, csak nem ideális, de célzatos politikával feljívtható.

Pincode 2008.12.13. 07:52:27

Suu Cuique
ezt egy többgyerekes anyának ne add elő....
az vagy elveteti felelősen, vagy hazaviszi, mert ha már megszülte nem adja. De ezt egy fiatalnak se nagyon add elő, mert meglincsel :) A döntés soha nem közügy. Régen sem volt az, csak kategóriákkal több nő halt meg. Ugyanúgy elvetették, ugyanúgy megoldották.Csak elég magas volt a fiatalok közti halandóság.
Az állami gondozás semmire nem megoldás. Menj egyszer be egy nevelő otthonba, és nézz körül. Akár gyerek szemmel is körbe lehet nézni .
Örökbe adás, az sem megoldás, mert a hülye magyar rendszer 3-5 évig vakarózik rajta. akkor jön a gyerek leghisztisebb kora.
Nincs jó megoldás. Vagy az anyák halnak, vagy a gyerekek, hát döntsél!

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.12.13. 08:41:58

Ez azért szánalmas. Elpusztítani felelősségteljesebb, mint állam gondozásba/örökbe adni?
Már hogy ne lenne közügy? Ha mindenki a saját feje után menve, magánügy címén így él, márpedig most így él, mert ez a kib*szott rendszer megengedi neki, akkor abból egy demográfiai katasztrófa lesz, márpedig most az van, amiből az lesz, hogy szudáni és nigériai venédmunkásokat leszünk kénytelene befogadni, akik majd rádgyujtják a házat. Na ezért közügy.

Mellesleg a veszélyeztetett terhesség külön kategória, nézd meg a külön abortuszos cikkünket. A szülés utáni halandóság alapesetben szerintem elenyésző egy fejlett államban.

Tudom, hogy a nevelő otthon most nem éppen gyermekcentrikus, ezért kell megjavítani.

Pincode 2008.12.13. 10:36:02

Akkor meg a sorrend nem jó.
először teremtsük meg az alapját annak, hogy legyen hova tenni, és utána lehet szigorítani.
Te fel lehetsz háborodva, mikor hírben megjelent, hogy pl a suzuki gyárból a 3 gyereket nevelő anyát-apát kirugták. Nem csak az egyiket...mindkettőt. Hogy nincs meg a feltétele a távmunkának, ami segítene a gyerekes anyákon. Nincs kellő számú bölcsöde, óvoda. Hiába diszkrimináció, ha nem kellenek a nagycsaládos szülők munkaerőnek. Bizonyítani meg ugysem lehet. Veszélyeztetettről szép hangzatos szavakat lehet hallani, sarka kata is az, pedig milyen jól rázta....
Kit érdekel a demográfiai katasztrófa? Meddig tudsz hatványozva népesedni? Mennyit bír el a föld? A nyugdíjat lehet félteni, mert nem lesz aki megtermelje. És akkor mi van? Mire 75 évesek leszünk már nem lesz nyugdíj...ha egyáltalán megéljük. Sebaj az egyéni számlánkon lévő pénz jó lesz a gyerekeinknek életkezdéshez, vagy az unokáknak.
Magyarországon minden van csak családcentrikusság nincs. Ha magyarként több gyereket vállalsz, hülye vagy, meg gyesről mész nyugdíjba, meg jujj de szemét dumákat hallasz.
Hiába van szép családod, hiába teszel meg mindent számoljunk.
Engem még babusgatott a nyugdíjas nagymamám. A gyerekeim már éppenhogycsak megismerik a nagyanyjukat, mert hetente 1 szer látják, és nem azért mert nem lenne igény :( Dolgozik, és még dolgozni fog ugy előre láthatólag 8 évig. Talán a dédunokáját már tudja majd babusgatni, ha megéli. Nekem erre mégkevesebb sanszom van.
Hagyjuk az álságos dumát, az örökbe fogadásról. Nincs annyi örökbefogadó szülő, mint gyerek,ráadásul a hülye szabályozás miatt aki szeretne, annak olyan papírokat, pszihológiai készséget kell mutatnia, hogy reménytelen...
Reménykedem benne, hogy te nagycsaládosként, munka mellett mondasz véleményt, ráadásul nőként.

Pincode 2008.12.13. 10:43:35

De most ami összetartozik össze is nől:)
Nyugdíj
Ratko-gyerekek mennének nyugdíjba, de nem lehet. Nincs keret ugyebár kifizetni. Nincs miből. Ha most ujra csinálunk egy demográfiai robbanást, egyrész több inaktív ember lesz, a szülésre kötelezettek...másrészt azok is nyugdíjasak lesznek egykoron. Addigra a ratko gyerekek kihalnak, lesz egy fellendülés, majd óhatatlanul jön ujra az összeomlás. Nem az abortusz ellenesség a megoldás.
Nem megtiltani kell az abortuszt, hanem ösztönözni a nőket, hogy megszüljék és felneveljék. És ha kereset van a kezébe a gyereknek, akkor dölhetsz hátra.az azt jelenti, hogy mondjuk 18 évesen döntsd el, hogy jó esetben 22 évig mit fogsz csinálni.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2009.01.04. 04:59:06

Azt írja Móra Ferenc
"A napokban lapozgattam Pezenhoffer Antal nagy egyke-könyvét, s abból megtanultam, hogy az egyke a protestantizmus bűne, s hogy az országot a katolicizmus menti meg az elnéptelenedéstől. Hát Kovács Alajos, a hivatalos statisztikus, mit mond? Először a végét nézem meg a cikknek.

A társadalmi mozgalmaknak állandóan felszínen kell tartaniok ezt a kérdést, az államnak pedig minden intézkedésébe bele kell vinnie a fajvédelem és fajfenntartás gondolatát, egyrészt kedvezésekkel és kitüntetésekkel, másrészt háttérbeszorítással és büntetéssel kell küzdenie a jövő magyar nemzedék megfogyasztására irányuló minden kísérlet ellen.

Hát ezt aláírja minden rendes ember. Amelyik országba az egyke beleesett, az halálos nyavalyába esett. Amelyik országban az egykét megállítani nem tudják, annak a neve mellé a végzet már odaírta a deleaturt. Erről nem lehet disputálni, mert ez kétszerkettő. Hogy mit kellene vagy mit lehet ellene tenni, abba mindenkinek kötelessége beleadni az eszét. Elkezdem a cikket az elején olvasni.

- Be kell vinni a köztudatba azt, hogy aki csak egy vagy két gyermeket nevel fel, az a nemzet iránt tartozó kötelességét nem teljesítette..."

Paszternak 2009.01.05. 16:35:53

Én aztat nem értem, hogy miéert gondolja egy nő, hogy az abortusza az csak az ő ügye? Hát ahhoz be kell szereznie min. egy db. hímnemű sejtet, ohó, az tehát két félen múlik, még akkor is, ha konkrét személy, mint donor, ismeretlen.

Teherbe esni magától nő nem tud, ahogy ffi sem tud önmagának gyermeket nemzeni.

Ergo nem magánügy.

Hanem minimum két ember ügye, ugye. És a mai jogszabályok alapján, lehet, hogy rosszul tudom, de a nő egyoldalúan is dönthet úgy, hogy elveteti a gyereket. Amit lehet, hogy a pasi akart volna.

Ja, hogy esetleg házasságon kívüli születési kihívással küzdő (=zabi) gyermek lett volna?

Aha. Azért ott a felelősség a kúróké, ugyebár.

És - tessenek jól érteni!!! - az ÉN KIBASZOTT ADÓMBÓL teccenek 1,6 mrd Ft-ot arra költeni, hogy valaki a neki nem teccő következménytől felelőtlenül, mi több, nem csak erkölcsi, de anyagi következmények nélkül megszabadulhasson?

Ja... tehát az én értékrendem ellenére is lehet financikálni az angyalcsinyálást... ez a libsi szar... ami csak méxarabb lészen...

Hmmm. Akkor tessék mondani, a meleg élettársi kapcsolatban élőknek miért nem kell - vica versa - élethelyzetük és értékrendjük ellenére gyermeknövelési különadóval támogatni a többségi társadalmat?

Merhogy az diszkriminatív?

Mér van az az érzésem, hogy ha leszbikus zsidó identitású cigány szingli vagyok, akkor engem pozitíve kell diszkriminálni, ha meg többgyerekes keresztyén magyar családapa, akkor meg negatíve...?

Világ emancipuncijai, egyesüljetek!

Dehanem azonnal verjétek ki a fejetekből azt a kékeres-méterest, hogy a kamatyolás következménye magánügyi kategória - ha egyszer, fakk, az én adómból is finanszíroztatrni óhajtjátok!

Hö!

(dikmá, dzseniferke, dzsaveljá má a dévlába, mit vakerálsz itten nekem, hájde nem látod, hogy dádéka blogol? )

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2009.01.05. 21:28:25

"A méhmagzat „életjoga”

A méhmagzat életjogáról a magánjog tételes joga sehol sem beszél. Az elmélet azonban annál többet, ezért e kérdés vizsgálata nem kerülhető ki. A méhmagzat jogképességéről a tételes jog rendelkezik. Ha a méhmagzatot embernek ismerjük el, azaz feltételezzük azt, hogy a fogantatástól kezdve ember, akkor teljes (és nem feltételes) jogképességűnek kell elismernünk. Ebből következően viszont számos (nemcsak magánjogi) következményekkel kell számolnunk. Ha nem ismerjük el a méhmagzatot embernek, akkor a jogképessége tekintetében már vitába lehet bocsátkozni, mégpedig a feltételesség tekintetében. A mérték tekintetében azért nem, mert a jogképesség teljes és egyenlő, korlátozottan jogképes személyek feltételezése nem lehetséges.
Az Alkotmánybíróság (AB) az Alkotmánynak az életre vonatkozó rendelkezéseit kifejtve mondta ki, hogy az élethez való jog és az emberi méltósághoz való jog [Alkotmány 54. § (1) bekezdése] a legalapvetőbb emberi jogok. E jogokat csak egységben lehet értelmezni. Az ember emberi volta fejeződik ki bennük: az ember él, és emberhez méltóan él. E két jog az emberi státus jogi átirata. Önállóan azért nem értelmezhetőek e jogok, mert valójában már jogon túli értékeket közvetítenek a jog világába. A jog ezért a végső értékek: az élet és a halál kérdéseiben voltaképpen csak deklarál.
A jogalkotó a magzat ember volta tekintetében a mai napig nem foglalt világosan és egyértelműen állást.
Ha a törvényhozó úgy határoz, hogy a magzat jogilag ember, tehát olyan jogalany, akit megillet az élethez és méltósághoz való alanyi jog, akkor terhességmegszakítás is kizárólag azokban az esetekben végezhető, amelyekre nézve a jog eltűri az emberi életek közötti választást, és ennek megfelelően nem is bünteti az emberi élet kioltását. Ilyen eset például az, ha az anya életének megmentése érdekében válik szükségessé az abortusz.
Ha a törvényhozó úgy dönt, hogy a magzat jogilag nem ember, azaz nem jogalany az Alkotmány 56. §-a értelmében, és nem illeti meg az élethez és méltósághoz való alanyi jog, akkor az Alkotmánnyal összhangban már lehetséges, sőt kötelező a magzati élet védelmére vonatkozó állami kötelezettség és az anya önrendelkezési jogának mérlegelése. Ezek a jogok már konkurálhatnak egymással. Azaz az állam életvédő kötelezettsége és valamely alkotmányos jog - elsősorban az anya személyiségi joga - ütközik. A törvényhozó a terhességmegszakítás feltételeinek megállapításakor nem hagyhatja teljesen figyelmen kívül a két legfontosabb szemben álló jog egyikét sem: mérlegelnie kell az anya önrendelkezéshez való jogát is, és az élethez való jogból folyó, a magzatra is kiterjedő állami életvédelmi kötelezettséget is. (Az állam a magzati lét bizonyos fokú védelmével az emberi lét kialakulásának alapjait védi.)
A művi terhességmegszakításról azért kell mindig törvényben rendelkezni, mert bármely szabályozása magában foglalja a magzat jogalanyiságáról és ebből folyóan a magzat élethez való alanyi jogáról döntést. Az első abortuszdöntés ezen alapulva semmisítette meg a rendeleti szintű abortuszszabályozást, valójában tehát „formális” indokolást alkalmazott [64/1991. (XII. 17.) AB határozat].
A terhességmegszakítás mindig a magzati élet fölötti rendelkezés, amely jogi minősítést kíván; az abortusz szabályozása a magzat élethez való jogára, s - mivel ennek előkérdése, hogy a magzat jogalany-e - a jogalanyisághoz való jogra „vonatkozik”. Tekintettel arra, hogy az ember élethez való joga és jogalanyisághoz való joga korlátozhatatlan, vagyis vagy fennáll, vagy nem, az abortusz szabályozása a lehető legerősebben függ össze ezekkel az alapjogokkal.
Az önrendelkezési jog, mint a magzati élet feletti rendelkezés alapja eleve csak akkor merülhet fel, ha feltesszük, hogy a magzat jogilag nem ember.
Ha a magzat jogalany, alanyi joga van az élethez. Ha tehát meg akarjuk mondani, hogy az abortusz szabályozása miért érinti az anya önrendelkezéshez való jogát, nincs mód megkerülni azt a kérdést, hogy a magzat jogilag ember-e, van-e alanyi joga az élethez és a méltósághoz.
Az, hogy a hatályos jog szerint a magzat nem jogalany, semmivel sem járul hozzá a kérdés megoldásához. Alapvetően más jogi helyzet keletkezik attól függően, hogy a magzat jogalany-e vagy sem. A két lehetséges értelmezés jogi következményei egyaránt kizárják, ugyanakkor az Alkotmánnyal mindkettőjük összefér. A hatályos Alkotmányban rögzített alapjogok értelmezése alapján nem lehet választani a kétféle megoldás között. Az Alkotmánybíróság az élethez és az emberi méltósághoz való jogot, illetve a jogalanyisághoz való jogot értelmezheti, de ezek - bármely tartalommal is - attól függően hatályosulnak, hogy ki tartozik a „minden ember” közé.
A jogképesség formális minőség. Minden embernek jogképesnek kell lennie, de jogképes nem csak az ember lehet. A jog az emberen kívül is bármit jogalannyá, „személlyé” nyilváníthat.
Ezért az ember jogi alaphelyzetéhez hozzátartozik két „tartalmi” alapjog is, amely a jogképesség formális kategóriáját kitöltheti, és amely a „személy” emberi minőségét kifejezi: az élethez és az emberi méltósághoz való jog. Az emberi méltósághoz való jog azt jelenti, hogy van az egyén autonómiájának, önrendelkezésének egy olyan, mindenki más rendelkezése alól kivont magja, amelynél fogva - a klasszikus megfogalmazás szerint - az ember alany marad, s nem válhat eszközzé vagy tárggyá [64/1991. (XII. 17.) AB határozat]. A méltósághoz való jognak ez a felfogása különbözteti meg az embert a jogi személytől, amelyek teljesen szabályozás alá vonhatók, nincs „érinthetetlen” lényegük.
Az Alkotmány szerint nem lehet semmit sem visszavenni az ember eddig elért jogi pozíciójából. Eszerint a jogalanyiság köre sem szűkíthető. A kérdés az, hogy az ember jogi státusa kövesse-e a természet- és szellemtudományok, valamint a közvélemény emberfogalmainak változását, kiterjedjen-e az ember jogi fogalma is a születés előttre, egészen a fogantatásig? A jogalanyiság ilyen kiterjesztésének jellege és hordereje csak a rabszolgaság eltörléséhez hasonlítható - fejti ki az AB. Ezzel az ember jogalanyisága elérné elvileg lehetséges végső határát és teljességét.
A magzat jogalanyiságának kérdése az Alkotmány elemzésével nem dönthető el. Ezért az Alkotmánybíróság csak a magzat jogalanyiságáról való törvényhozói döntés után és attól függően mondhatott érdemi véleményt az abortusz adott szabályozásának alkotmányosságáról. A magzat jogalanyiságáról való döntés az ember jogi státusának újbóli meghatározása. Legcélszerűbb szabályozási módja az lenne, ha magában az Alkotmányban fektetnék le. Kétségtelen, hogy az Alkotmány nem ad kifejezett eligazítást az emberi élet kezdetét, de az emberi élet végét, a jogalanyiság megszűnését illetően sem. Ha az „ember”-fogalom normatív fogalom, akkor azonban nem eshet kívül az Alkotmány normavilágán. A törvényalkotó azonban ismét elkerülne a „kényelmetlen” döntést. Az AB-nak kellett kimondani a hatályos - az első abortuszhatározatra reagáló - törvényalkotás alapján azt, ami a magyar jogban ténnyé vált, de amit senki sem akart nyíltan bevallani: a magzat a magyar jog szerint nem ember (20/B/1993/7. ügyszámú AB határozat, a második abortuszhatározat).
Az anya önrendelkezési jogaként posztulált „abortuszjog” a magzat alkotmányos jogaival konkuráló jogként kezeli az anya személyiségi jogait. Csakhogy itt az emberi életről, azaz a jog által is sérthetetlen és korlátozhatatlan értékekről van szó. Az élet az alanyi jogoknak az alapja és eredője. Konkuráló jogok pedig csak azonos szinten helyezkedhetnek el. Az emberi élet totalitásához egyébként hozzátartozó jogi (rész) értékek nem versenghetnek az egésszel. Az anya személyiségi joga tehát nem korlátozhatja a magzat megszületéshez való jogát, mert ez a korlátozás a magzatnak mint emberi életnek az elpusztítását, azaz az élettől való önkényes megfosztását jelenti. Az ember élete egy másik ember életével konkurálhat.
Az úgynevezett „dávodi eset” szemlélteti igazán jól, hogy a második abortuszdöntés előtt a gyakorlat nem értette az első abortuszhatározatot. Egyben jelezte a második határozat meghozatalának indokoltságát is. A megyei bíróság jogerős határozata szerint a méhmagzat ügygondnoka útján sem indíthat pert anyjának a terhessége megszakítására irányuló jognyilatkozata érvénytelenségének vagy hatálytalanságának megállapítása iránt. A bíróságnak az ilyen igényt tartalmazó keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül el kell utasítania, illetőleg - az eljárás későbbi szakaszában - a pert meg kell szüntetnie.
A jogesetben a II. r. alperes törvényes képviselőjeként anyja, az I. r. alperes; a terhes állapotban levő kiskorú II. r. alperes; a méhmagzat pedig mint felperes vett részt. A születendő gyermeknek a gyámhatóság által kirendelt gondnoka a felperes képviseletében nyújtotta be keresetlevelét. Kérte, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy az I. r. alperes terhességének megszakítására irányuló nyilatkozata érvénytelen, továbbá, hogy a II. r. alperes magzati életet élő gyermekének az emberi élethez és az emberi méltósághoz való jogát sérti a II. r. alperes terhességének megszakítása, ezért a bíróság az abortuszt tiltsa meg. Az elsőfokú bíróság a felperes keresetének helyt adott oly módon, hogy megállapította, a méhmagzati életkorát élő felperesnek az Alkotmányban biztosított emberi élethez való jogát a II. r. alperesen végrehajtani tervezett abortusz sérti (mivel az a felperes megsemmisítésére irányul), ezért az I. r. alperesnek a terhesség megszakítása iránt előterjesztett kérelme - mint jognyilatkozat - hatálytalan. A II. r. alperes ugyanilyen célú jognyilatkozata pedig semmis (mivel a kiskorú - mint cselekvőképtelen - érvényesen jognyilatkozatot nem tehet).
Az első fokú ítélet ellen benyújtott fellebbezésben az I. r. és II. r. alperes kérte, hogy a megyei bíróság az ítéletet változtassa meg, és a felperes keresetét utasítsa el. Az I. r. alperes fellebbezésének indokolásában arra hivatkozott, hogy a bíróságra is kötelező erejű alkotmányértelmezés szerint a méhmagzat nem jogalany. (Itt tévedett az alperes, amint azt már fentebb kifejtettük: az első abortuszdöntésben nem azt mondta ugyanis ki az AB, hogy a magzat nem jogalany, hanem azt mondta ki, hogy nem eldönthető az Alkotmány alapján a jogalanyisága, ezért ezt a jogalkotónak kell eldöntenie.)
Utalt az alperes arra, hogy a Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezése kimondja, hogy az ember jogalanyisága az élveszületéssel kezdődik, így tehát a jogképesség az embert a fogantatástól kezdve megilleti, feltéve, hogy élve születik. Az alperes hivatkozása alapján feltételes jogképesség sem létezett volna a magyar jogban, ami nyilvánvalóan abszurd feltételezés. De „elhallgatta” azt is az alperes, hogy az AB kifejezetten kimondta, hogy a Ptk. hivatkozott szakaszai nem alkalmasak a méhmagzat jogalanyiságának eldöntésére. A hivatkozott szakaszok előtti előkérdésként kell a méhmagzat ember voltáról dönteni.
Az alperes a magzati élet védelméről szóló törvényre is hivatkozott (amelyet az első abortuszhatározatot követően hoztak meg), amely törvény csak azt rögzíti, hogy a fogamzással induló magzati élet tiszteletet és védelmet érdemel, de nem minősíti embernek a magzatot. Ebből következően a magzati élet védendő, de nem egyenértékű az emberi élettel és annak védelmével. Ezáltal a perindításnak és a kereset érdemi elbírálásának nem volt helye. Az alperesnek csupán ez a hivatkozása volt megalapozott, ez azonban egyedül is elegendő volt az eset eldöntésére. A II. r. alperes ügygondnoka fellebbezését azzal indokolta, hogy a II. r. alperes az első fokú tárgyaláson és a tárgyalást követően is az ügygondnokkal való négyszemközti beszélgetés során úgy nyilatkozott, hogy magzatát nem kívánja megtartani.
A terhesség megszakítása 1998. március 26-án megtörtént. A kialakult eljárásjogi helyzet - „a felperes és jogi képviselőjének hiánya”, ahogy a megyei bíróság fogalmazott-, az első fokú ítélet felülbírálását nem befolyásolta, mert az elsőfokú bíróság ezt megelőzően a kereset tárgyalásával és az érdemi határozat hozatalával már eljárási szabályt sértett meg a megyi bíróság szerint, amelynek eljárásjogi következményeit vonta csak le a megyei bíróság. A bíróságnak a keresetlevél benyújtása után vizsgálat tárgyává kell tennie, és meg kell állapítania, hogy a kereset tárgyalásának eljárásjogi feltételei - ezek között a perbeli jogképesség - fennáll-e. Az elsőfokú bíróság ezen eljárásjogi követelménynek eleget tett, a méhmagzat jogalanyisága kérdésében azonban a megyei bíróság szerint téves álláspontot foglalt el.
A Pp. 48. §-a szerint a perben fél az lehet, akit a polgári jog szabályai szerint jogok illethetnek és kötelezettségek terhelhetnek (perbeli jogképesség). A Ptk. 8. §-ának (1) és (2) bekezdése értelmében a Magyar Köztársaságban minden ember jogképes, jogai és kötelezettségei lehetnek. A jogképesség az életkorra, nemre, fajra, nemzetiséghez vagy felekezethez tartozásra tekintet nélkül egyenlő. A Ptk. 9. §-a e jogképesség kezdetének az időpontját határozza meg, amikor kimondja, hogy a jogképesség az embert, ha élve születik, fogamzásának időpontjától kezdve illeti meg. A méhmagzat jogképessége tehát feltételes, az élveszületéstől függ. A jogképesség az olyan jogok vonatkozásában is az embert (és nem a méhmagzatot - különböztetett a megyei bíróság-) illeti meg, amelyek még a megszületése előtt keletkeztek. Ilyen esetben függő jogi helyzet áll fenn. A Polgári Törvénykönyv gondoskodik a megszületendő gyermek érdekeiről és ezt technikailag a magzat jogképességének az élveszületés feltételéhez kötött elismerésével oldja meg, valamint azzal, hogy a Ptk. 10. §-a kötelezővé teszi gondnok kirendelését a gyermek részére már megszületése előtt, ha ez jogainak megóvása érdekében szükséges.
A gondnok a Ptké. I. 7. §-ának (3) bekezdése szerint a gyám jogkörében jár el, saját nevében perindításra nem jogosult. Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a magzat jogalanyisága az Alkotmányból nem vezethető le, és - állapítja meg a jogerős bírósági határozat - a magyar jog szerint a magzat nem jogalany. Ez a megállapítás már nem szerepelt az első abortuszhatározatban, a bíróság tehát továbbment a kérdés értelmezésében, mint az AB.
A törvényalkotó az Alkotmánybíróság megállapítása szerint dönthet úgy, hogy a magzatot jogalanynak minősíti, ebben az esetben a művi terhességmegszakításnak gyakorlatilag minden formája tilos, de dönthet úgy is, hogy a magzati életet speciális módon védi, az utóbbi esetben a terhességmegszakítás - a jogalkotó belátása szerint meghatározott esetekben - korlátozottan megengedett - folytatta az indokolást a megyei bíróság. A magyar Országgyűlés az utóbbi megoldást választotta, amikor megalkotta a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvényt. Ezt a megállapítást a valóságnak megfelelően rögzítette a jogerős határozat, és a megalapozás elegendő is az ítélet érdemben történő helytállósága kapcsán. A magzati élet védelméről szóló hivatkozott számú törvényben a jogalkotó mérlegelte a magzat élethez való joga és a nő önrendelkezési joga közötti lehetséges érdek-összeütközést. Ezt azzal látta feloldhatónak, hogy a terhesség megszakítását általában tiltja, és azt csak veszélyeztetettség esetén a törvényben meghatározott feltételekkel teszi lehetővé (5. §).
A terhesség megszakítását - meghatározott időn belül és feltételekkel - egyrészről a terhes nő, másrészről a Családvédelmi Szolgálat munkatársa, illetőleg szakorvos döntésére bízza. A bíróság a jogalkotó mérlegelését nem bírálhatja felül, mert ez ellentétes lenne az Alkotmány 50. §-ának (3) bekezdésével, amely szerint a bírák a törvénynek alá vannak vetve. Ezt a megállapítást követően a megyei bíróság azonban hibás álláspontra helyezkedett, amikor kifejtette: a bíróság nem vonhatja el az említett személyek döntési jogát azzal, hogy jognyilatkozatukat hatálytalanítja. Ugyanis a jognyilatkozatok érvényességét nem attól kell „függővé tenni”, hogy valakinek döntési jogot enged a jogalkotó; a jognyilatkozat érvényességét objektíve a Ptk. szabályozza. Ha ennek megfelel a jognyilatkozat, érvényes. Ha nem, érvénytelen. A jogalkotó hibát követett el, amikor a kiskorú jognyilatkozat-tételi képességét erre az esetre nem engedte meg - a Ptk.-tól eltérően - érvényesnek tekinteni. A terhes anya - mint nyilatkozó-, kora a magzati élet védelméről szóló törvényben nem meghatározott. A Ptk. pedig a nyilatkozók körét kor szerint szűkíti. Dogmatikailag szemlélve a szabályozást, kiskorú ma sem tehet érvényesen olyan nyilatkozatot, amely az abortuszra irányul. A nyilatkozattételt pedig a törvényes képviselőnek nem engedi a magzati élet védelméről szóló törvény. E körben tehát a Ptk.-tól eltérő speciális szabályt találunk arra nézve, hogy milyen jognyilatkozatot tehet érvényesen a kiskorú helyett a törvényes képviselője (aki például nem is végrendelkezhet a kiskorú helyett).
A jogalanyisággal nem rendelkező magzatot ebben a státusában - tehát a megszületés feltételétől függetlenül - jogok nem illetik és kötelezettségek nem terhelik; érvel hibásan a megyei bíróság. Ennek következtében mint magzat nem rendelkezik perbeli jogképességgel sem - vonja le a végső következtetést a jogerős ítélet. Ezért az elsőfokú bíróság akkor járt volna el helyesen - hangzik a határozat-, ha a magzat által benyújtott keresetlevelet a Pp. 130. § (1) bekezdésének e) pontjára hivatkozással elutasítja, illetőleg a pert az eljárás későbbi szakaszában a Pp. 157. §-ának a) pontja alapján megszünteti. A megyei bíróság a pert megszüntette, s azzal egyidejűleg az elsőfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte (Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. Pf. 20532/1998. - BH1998. 372.).
A jogerős ítélet a fent ismertetett tényállást a következőkkel egészítette ki: az akkor 13 éves II. r. felperes 1998 januárjában házasságon kívüli kapcsolatból terhes lett. Az I. r. felperes mint a II. r. felperes kiskorú anya törvényes képviselője, 1998. január 27-én terhességmegszakítás iránt kérelmet terjesztett elő, amelynek időpontjaként 1998. február 24-ét tűzték ki. Ezen a II. r. felperes nem jelent meg. A kiskorú anya iskolájában, lakóhelyén terhes állapota ismertté vált. A II. r. felperesnek a magzat megtartása, illetve a terhesség megszakítása tekintetében kételyei voltak. Mindezek tisztázására 1998. február 27-én a felperesek lakásán a polgármester, az iskola igazgatója, a felperesek és a kiskorú anya testvére részvételével egy megbeszélést tartottak. Ezen a kiskorú anya aggályai elhárultak, és a kiskorú anya II. r. felperes - egyezően édesanyja, törvényes képviselője szándékával - maga is úgy határozott, hogy elveteti magzatát.
Az I. r. alperes civil szervezet 1998. március 1-jén telefaxüzenetet küldött a B.-i Városi Kórház igazgatójának, amelyben arról értesítette, hogy „aggályosnak tartja azokat a körülményeket, amelyek között a kiskorú anyát magzatának elhajtására kényszerítenék”. Egyben tájékoztatta a kórházat, hogy a magzat javára magzati gondnok kirendelését kérték, illetőleg gyámhatósági eljárást indítottak, ezért kérte a kórházban tervezett művi terhességmegszakítás elhalasztását. 1998. március 2-án az I. r. alperes civil szervezet gyámhatósághoz fordult, és indítványozta a kiskorú anya magzata számára azonnali hatállyal magzati gondnok kirendelését. Ennek indokaként előadta, hogy értesülése szerint a II. r. felperesnek a terhesség megszakításával kapcsolatos döntése „személyiségét erőszakos ráhatással befolyásoló kényszer hatására, személyiségétől idegen módon történt”, az „akaratában megtört” kiskorút abortuszra bejelentették, így a magzat és az anyja, illetve a magzat és törvényes képviselője között súlyos érdekellentét keletkezett. Egyben igazolta, hogy a magzat javára 100000 forintot letétbe helyeztek. A kiskorú anya törvényes képviselője az elhalasztott első abortuszt követően 1998. március 2-án ismételten kérelmet terjesztett elő a kórháznál, amelynek alapján a beavatkozás időpontjául 1998. március 4-ét jelölték meg. A gyámhatóság azonban 1998. március 2-án kelt határozatával a magzat részére eseti gondnokot rendelt, aki a B.-i Városi Bíróság előtt 1998. március 4-én a felperesek ellen (a felperesek jognyilatkozatainak érvénytelensége, illetve a terhességmegszakítás megtiltása végett) pert indított. A fentiek hatására a B.-i Városi Kórház a terhesség megszakítását megtagadta. A terhesség felperesek által elhatározott megszakítására végül is 1998. március 26-án sor került a megyei kórházban.
Az esetnek országos nyilvánossága lett, azzal több televíziócsatorna, rádióadó és napilap hosszú időn át foglalkozott. Az eset kapcsán többször előfordult, hogy az utcán idegenek a II. r. felperesre rosszindulatú megjegyzéseket tettek, a felperesek több becsmérlő levelet kaptak, házuk falát gyalázkodó feliratokkal összefirkálták. Ezek miatt a felperesek kénytelenek voltak lakóhelyükről elköltözni. A II. r. felperes kiskorú anyát az események megviselték, ami miatt pszichiátriai kezelés alatt is állt.
A Legfelsőbb Bíróság - mint felülvizsgálati bíróság - álláspontja szerint az önkéntesen fellépő „magzatvédő” társadalmi szervezet, I. r. alperes megsértette a felperesek személyhez fűződő jogait. A határozat kifejti, hogy a Ptk. 75. §-ának (1) bekezdése szerint a személyhez fűződő jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. E jogok a törvény védelme alatt állnak. A Ptk. a személyhez fűződő jogokat csak példálózva sorolja fel. A magánélet is olyan személyhez fűződő jogosultság, amelyet a Ptk. idézett rendelkezése abszolút hatállyal, mindenkivel szemben védelemben részesít. A magánélethez fűződő jogosultság védelme kifejezésre jut az 1976. évi 8. tvr.-rel kihirdetett, az Egyesült Nemzetek Közgyűlése XXI. ülésszakán, 1966. december 16-án elfogadott Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya (a továbbiakban: Egyezségokmány) 17. cikkének rendelkezése szerint senkit sem lehet alávetni a magánéletével, családjával kapcsolatban önkényes beavatkozásnak. Az ilyen beavatkozás vagy támadás ellen mindenkinek joga van a törvény védelmére. E törvényi védelmet biztosítja egybek mellett a Ptk. 75. §-a. A magánéletbe való beavatkozás akkor sérti a személyhez fűződő jogot, ha önkényes, indokolatlan és szükségtelen. Önkényesnek kell tekinteni a beavatkozást általában akkor, ha az az érintettek akaratával, szándékával kifejezetten ellentétes, illetve ha arról az érintetteknek nincs tudomásuk és a beavatkozást a gondosan mérlegelt körülmények sem indokolják.
A Legfelsőbb Bíróság úgy vélte, hogy a gondosan mérlegelt körülmények sem indokolták a társadalmi szervezet beavatkozását a magzat élethez való jogának biztosítása érdekében. A jogerős ítélet azt rótta az I. r. alperes civil szervezet terhére, hogy 1998. február 27-ét követően (e napon a kiskorú anya „végleges” döntést hozott az abortusz végrehajtásáról, miután ezt megbeszélte az iskolaigazgatóval, a polgármesterrel és törvényes képviselőjével) szükségtelenül tett bejelentést a városi kórházban, illetve a gyámhatóságon az anya terhességmegszakításával kapcsolatban, és szükségtelenül fejezte ki ezen bejelentéseiben aggályait az anya akaratnyilvánításának befolyásoltságára nézve. A jogerős ítélet álláspontja szerint az alperes civil szervezet a kórházhoz és a gyámhatósághoz - a tényeket illetően hamis látszatot keltve - indokolatlanul és szükségtelenül tett bejelentést, amellyel akadályozta a II. r. felperes kiskorú anya véleményének az érvényesülését, és fellépése a II. r. felperes kiskorú anya önrendelkezési jogát is megkérdőjelezte. Megsértette továbbá az I. r. felperesnek mint törvényes képviselőnek azt a felelősségét, jogát és kötelességét, amely a gyermekének a jogai gyakorlásához szükséges iránymutatása és a tanácsadás tekintetében fennáll.
A Legfelsőbb Bíróság szerint az, hogy a kiskorú anya terhes lett, és a felperesek (a kiskorú anya és törvényes képviselője) az 1992. évi LXXIX. törvényben biztosított jogaikkal élve elhatározták e terhesség megszakítását, kizárólag a felperesek magánéletéhez tartozik, függetlenül attól, hogy általánosabb értelemben a terhesség és a terhesség megszakítása társadalmi probléma is. Miután a felperesek az alperes civil szervezet fellépését és beavatkozását nem kérték, értelemszerűen ahhoz nem járultak hozzá, sőt már a beavatkozást követően kifejezésre is juttatták azzal kapcsolatos ellenérzésüket, ezért csak az alperes által is ismert körülmények mérlegelésével volt eldönthető a beavatkozás indokoltsága vagy szükségtelensége és ezáltal önkényessége. Az alperesnek viszont megalapozott információja nem volt, és nem is lehetett arról, amire a beavatkozását alapította, nevezetesen a kiskorú anya akaratának pszichikai kényszerrel való megtörésére, mert vele soha nem találkozott. Tényként ezért csak azt lehet megállapítani a Legfelsőbb Bíróság szerint, hogy a kiskorú anyának eredetileg volt olyan elképzelése, hogy megtartja gyermekét. Az 1998. február 27-i megbeszélésen azonban a gyermekjóléti szolgálat hivatalból eljáró képviselője, a helyi polgármester és az iskolaigazgató jelenlétében a kiskorú anya felperes kinyilvánította, hogy megváltoztatta korábbi szándékát és a jelenlévőkkel együtt elemzett körülmények és lehetőségek ismeretében a terhességmegszakítás mellett döntött. A jogerős ítélet az 1998. február 27-i megbeszélés eredménye alapján ezért helyesen állapította meg, hogy ekkor már mindkét felperes egyezően döntött a kiskorú anya terhességmegszakításáról, ekkor már akarati ellentét az anya és a nevében döntésre jogosult törvényes képviselője között nem volt.
A magzat jogalanyiságáról tehát a határozatban már egy szó sem esik: a magzat nem ember, nem jogalany, és még csak nem is „gondosan mérlegelhető körülmény”, a megszületéséhez való joga létének vagy nemlétének vizsgálata, e jog létezése esetén annak védelme. Ezért e védelem jegyében tett lépések indokolatlanok és önkényesek. A magzattal kizárólag anyja jogosult rendelkezni, a magzat magánügy lett. A jogerős ítélet az alperes civil szervezet kártérítő felelősségét megállapította, és megállapította azokat a hátrányos következményeket, amelyek indokolták mindkét felperes tekintetében elégtétel adását, a Ptk. 355. §-ának (4) bekezdése alapján a nem vagyoni kár, illetve az I. r. felperes kiskorú anya vonatkozásában a vagyoni kár megállapítását és megítélését. Ugyanakkor az írott és az elektronikus sajtó fellépése által esetleg okozott további hátrányok és az alperes civil szervezet jogellenes magatartása között kifejezett okozati összefüggés a perben nem volt megállapítható. (LB Pfv. IV. 21028/2000. sz., BH 2001/2. sz. 61.)"

Paszternak 2009.01.20. 15:56:38

Ja, és suum cuique,

Móra Ferenc ajánlgajta Pezenhoffert...

Móra. Aki egy szabadkőműves negyvennyolcas szabadkirályválasztó volt.

Nem ám seggnyaló paplógó buzi katkó, libsik céltáblája.

(azért én még, mint katkó, lovézom a Móra Ferit, mer emberiességből jeles,de ezt halkan merem csak leírni, mert még a végén a libsik őtet sem tekintik majd elég jónak - kompromittálom a morét...)

Üdv,

P.

joungen 2009.02.06. 13:55:39

Látom megtalálta a magyar ember ebben a témában is a közös pontot :D le van szarva a lényeg, fő, hogy lehet anyázni és acsarkodni az abortuszon, főleg dilettáns módon, minél inkább erőlködve. Kb. ez különbözteti meg ez az országot más országoktól...máshol ez világnézeti kérdés, véletlenül sem keverendő össze pl. a gazdasággal, nálunk meg ezek a leglényegesebb dolgok, illetve még ez sem igaz, mert valójában le se tojjátok a másik abortuszát, mert akkor elmennétek pl. önkénteskedni vagy seegíteni, egyszerűen csak veszekedni, civakodni és gyűlölködni szerettek...ezért tart ott ahol tart a magyarság: a pöcegödör fenekén.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2009.02.06. 14:47:03

Suum,
erről ugattam nagyon sok embernek nagyon sokáig.
Mára maradt a Vastagbőrön a maschinengewehrezés, annyira elfáradtam... Belefáradtam, hogy a középosztály felé küzdő fiatalként csak a pofonokat kapom a T. politikai "elittől".
Változtassunk. De mi kell ahhoz, hogy változás történjen?

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2009.02.06. 15:21:25

@joungen:
Kedves joungen!
Abban igazad van, hogy a több oldalas fejtegetések között, amelynek csak egy része volt az abortusz, pont ez téma volt az, ami miatt mindenki idejött acsarkodni, hogy miaz, hogy én "meg akarom mondani másoknak", hogy mit csináljon. Éppen ezért nyitottam erről (az abortuszról) egy külön posztot, ahol a gazdasági helyett az etikai oldalát néztem inkább. Ne feledd: az abortusz nem csak erkölcsi-világnézeti stb. kérdés, hanem kőkeményen gazdasági is. Túl azon, hogy pénzbe kerül (nagy számokban, mint sajnos nálunk nem is kevésbe), ezen túl alacsony számú fiatal népesség esetén meg egyenesen gazdasági katasztrófához vezet. Hogy csak a legszembetűnőbb példát említsem: ki fogja az idősek nyugdíját fizetni, ha nincs gyerek. Gyerek kell, ahhoz, hogy rendesen működhessen a gazdaság, márpedig sok, legalábbis jóval több, mint amit Magyarország ma produkál. Igen, művelt, okos, kiegyensúlyozott fiatalok kellenek az országnak, ehhez elengedhetetlen egy szemléletváltás, amelyet egy normálisabb abortuszpolitika nyithatna meg. Továbbá nézdd meg a cikkben linkelt videót, fontos.

Üdvözlettel:
Suum cuique.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2009.02.06. 15:25:48

@misikeh:
"De mi kell ahhoz, hogy változás történjen?"
Legelőször egy ellenforradalmi jellegű változás a szellemi-kulturális életben, amely a fiatalság feladata. Sajnos, látva a fiatalságot, amelyet az abszolút jelenorientáltság jellemez, leszarja a holnapot, nem túl sok jót ígér a jövő. A fiatalok nem tudást gyarapítani mennek egyetemre, hanem, hogy távol kerüljenek a szülői háztól, és így attól a minimális kontrollról, amely talán eddig visszafogta őket a féktelen "bulizástól", az erkölcstelenségektől. Kifordul a gyomrom attól, amit a mai fiatalokon látok - ez a vérbeli dekadencia. Ez nem üres papolás, és nem lehet azzal se lehet jönni, hogy "régen is így volt" - mert nem volt így. A nyugati civilizáció egy nagyon-nagyon mély kátyúba szorult, a tüneteik csak részben gazdaságiak. És míg mi ezeken vitatkozunk, közben lendületből melengetjük a kígyót a keblünkön....

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.10. 09:17:26

"Lefordítom: ha nem lenne ez a liberális őrület, akkor Magyarország népessége nem csökkenne, sőt nőne!"

Ezt esetleg alá tudod támasztani adatokkal is? Például hogy Németországban - ahol jobbközép kormány van - hogy alakul a demográfia?

off
liberális négy gyermekes apuka vagyok
bekaphatja minden magyaroschkodó szájmagyar

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2009.02.10. 14:44:18

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

Épp az idézett részben szerepelt az adat... Ha az abortált gyermekek az állami védelemnek köszönhetően megszületnének, akkor az a száma az élveszületésekhez hozzáadódhatna, így a demográfiai mérleg pozitív lehetne.

A liberális őrületbe nagyon kényelmesen beletartoznak a polgári demokratikusan "konzervatív" "jobb"közép irányzatok is, amelyek egyáltalán nem kívánják felvállalni az emberiség örök értékeit, amelyek a koznervativizmus lényege lenne, csupán a vad-balliberalizmus radikalizmusát mérséklő, ún. "kiegyensúlyozó" szerepet vállal fel, így mintegy maga legitimálva a ballib által eddig kiharcolt pozíciókat. A konzervativizmusnak ki kell törnie az utóvédharcos szerepéből, elég volt a folyamatos vissza-visszavonulásokból, a jobboldal nem lehet a 20 évvel ezelőtt ballib oldala.

És kérlek, ne szólíts fel minket orális aktusra, blogunk elnevezése az irónián alapul, de ezt egy külön posztban kifejtettük.

Jaffar 2009.02.11. 15:38:26

Hát eléggé elszörnyülködtem a rengeteg Abortuszellenzö idiótán. Nem vagyok libsi mielött betámadnátok, de hogy jöttök ahhoz, hogy megmondjátok egy másik embernek :
"Márpedig meg kell szülni azt a gyermeket!"
Mennyivel jobb az, ha megszüli és utána a kezedbe nyomja :
"Itt van, akkor most tartsd el!"
Az már nem tetszene, mi?
Amikor kivered a retyón az is gyilkosság, ha már itt tartunk. Méghozzá TÖMEGGYILKOSSÁG!
Gyökerek.
Mennyivel lenne jobb ha most 15millio ember lenne kis hazánkban? A dolgozó 3 millió tartana el 12-öt a mostani 7 helyett.
Min 50 év kell, hogy utolérjük a MOSTANI európai gondolkodásmódot.

_Neville 2009.02.11. 16:06:06

@Jaffar: De legalább 50 év múlva Európa nem fog gondolni semmit... Egyébként az utolsó mondatod után igen vicces azzal kezdeni, hogy nem vagy libsi. :)

Dekatlon 2009.02.11. 16:33:15

Biblia: az idézet második részt nem tulajdonítják Jézusnak. Az ott elhangzottak természetesen kanonizált részei a keresztény vallásnak, de nem a "hippi" monta őket. Ezért ezt a ő szájába adni csúsztatás.
Nyugdíjasok: az elvvel egyet értek, a módszerrel nem. A központi szabályozás nekem picit meredek. Szerintem lehetővé kell tenni, hogy az elért nyugdíjkorhatár után dönthessen úgy a személy, hogy aktív marad, ameddig bírja. És úgy kell intézni, hogy nagyon megérje neki a dolog. Családpolitika: megint ez az erőszakosság. Ha tilos az abortusz, több lesz a debil, rokkant, nyomorult, lelkibeteg ember. Milyen családot remélsz egy gyereknek, akit muszályból szültek? Meg több lesz a feketén végzett abortusz. Ennyit lehet ezzel a módszerrel elérni.
Adókedvezmény formájú családi pótlék:
ha úgy érted, hogy egy fix összeg, amit elsősorban az adóból lehet levonni, de ha az adó kisebb, akkor a maradék mindenképp járjon, akkor ok. De nem így érted. És ez baj, mert a családi pótlék a gyereké, nem a szülőé. Miért kapjon kevesebbet az a gyerek, akinek kevesebbet adózik az apja?
Az adócsalókat akarod szivatni, de azoknak van elég pénze, úgyhogy végsősoron csak a szegényeket szivatod.

cooper (törölt) 2009.02.11. 17:49:03

"Azt írja egy másik blogban egy hozzászóló: „megjegyzem a fiatalos és fitt anyám is nyugdíjas”
Kérdem én, ha valaki fiatalos és fitt, az mi a fenéért nyugdíjas? A nyugdíjat azért találták fel, hogy aki hajlott korára tekintettel már nem bír dolgozni, akkor a társadalom gondoskodik róla. Aki fiatalos és fitt az ne nyugdíjas legyen, az dolgozzon!"

Öhöm, és ki mondja meg, hogy ki fitt és ki nem?????? Nekem úgy tűnik, orvosok mondták ki fitt emberekről, hogy nem fittek, lásd 800000 roki. Aztán megy a fikázás, hogy a nyugger elveszi a melót mástól? Akkor most mi van?

Paszternak 2009.02.21. 13:30:20

cooper,

Szabolcs-Szatmár-Beregben és BAZmegyében vannak egész falvak, amelyben a 18-65 közti ffilakosság 100%-ban rocker. Miért? Mert a doki annak nyilvánította őket. Nem meggyőződésből, persze. De ha nem akarja, hogy megverjék este a sötétben, felhasogassák a kocsija kerekeit, kiverjék a lánya fogát, akkor inkább kiállítja az alkalmatlanságit, oszt jónapot.
Közvetlen forrásból tudom, hogy volt, van ilyen. Most az, hogy ezek a rokik mind színesbőrűek, tekinthető másodlagosnak is, bár szerintem nem; de azt az érvet ettől függetlenül szvsz tökönszúrtam, amiben azt állítod, hogy a dokiké a felelősség.

Üdv,

P.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2009.02.21. 13:53:43

Az abortusz egy szörnyű és embertelen dolog...

De a tiltása még több kárt okozna, anyának, gyereknek egyaránt. A mennyiség nem minőség, ezt fel kéne fogni mondjuk érettségi fölött! Ha mégse sikerül, akkor tartsd el, és neveld fel te a lelenc porontyokat!
Inkább a hatékony, értelmes felvilágosításra, kulturált, felelősségteljes szexuális életre való nevelésre kellene energiát fordítani, de ehhez nem "Maónika-sót" és Győzikét kellene nyomatni orrba-szájba, ostoba fullribanc Bódy-Bálint-Keleti-Dukai celebeket példaképnek beállítani.

Amúgy minden másban egyetértünk:)

ZsoltK 2009.02.21. 14:03:31

@Suum Cuique: viccesek vagytok :) De ha már felvetetted, akkor van egy ajánlatom: közérdeknek nevezed, hogy több gyerek szülessen. Ámen, ezt elfogadom. Kijelented, hogy nem lehet a nőnek önrendelkezési joga, mert egy másik életről dönt. Nem osztom a véleményed, de a játék kedvéért most elfogadom. Abban megegyezünk, hogy a közérdek előrébb való, mint az egyéni ugye? Na, akkor van egy ajánlatom:
Urak! Kedves jobbos barátaim! Ki az utcákra és a 14 - 40 év közötti nőket válogatás nélkül megerőszakolni, csoportosan, rendszeresen. Mondom, mindenkit: a feleségedet, lányodat, rokon lányát, feleségét, és így tovább. Garantált a demográfiai robbanás;) Egyetlen kibúvója maradjon a nőnek, miszerint terhes. De ez is csak azért, mert a nemi erőszak káros a születendő magzatra. Tetszik az ötlet?

Nem ... na, akkor talán érdemes lenne elgondolkozni azon, miért nem születik annyi gyermek ahelyett, hogy törvényekkel akarnátok elvenni a gyermektől a jogot (még egyszer, a gyermektől) a tisztességes, egészséges (lelki és fizikai értelemben) felcseperedésre.

papaAndy 2009.02.21. 14:15:09

@Suum Cuique: upcoming abortusz cikk

Az abortuszos cikkedhez: Sajnos a felesegem olyan 4 eve elment onhatlamulag kapartatni, pedig minden "hatter" boven megvolt, o lett volna a 4. gyerekunk. A hazunk oriasi, a keresettel sem volt problema, csakhogy addigra beleunt az anyasagba. Maganugy, mondhatnak hogy egyedi eset, de nekem jol esett volna, ha legalabb egy apai hozzajarulast kertek volna tole a korhazban, ahova beosont. Legalabb a hazassagban elo noktol kernenek valami ilyesmit, vagy akar minden notol, ahol ismert az apa. Szerintem az apanak is van koze a gyermekhez, megha az a no testeben lakik is az elso 9 honapban.

Eppen tegnap lattam a TV-ben, ahogy papok es orvosok egybehangzoan nyilatkoztak, hogy a halalos agyukon levo idos noknek az evilagrol valo tavozas kuszoben a soha fel nem dolgozott abortuszuk okozza a legnagyobb problemat.

Az en felesegem is ezutan a hostette utan valt igazi emancipunciva, 1 eve bekanozott, (nem, nem azert mert keves voltam, hanem mert sok...) most eppen vege szamara es az egesz csalad szamara a jovilagnak. Szoval szerintem nem konnyu am az emancipuncik elete, nagy arat fizetnek velt "szabadsagukert". Meg el sem valtunk de mar sorban allnak szinte a haz elott a regebben elvalt emancipuncik bebocsatast varva... De gondolhatod, hogy nem a valasz. Amig van zsozso, meg kinezek valahogy, nem nyulok emancipuncihoz, legyen az o sorsuk a sok luzer, menjenek egyik remenybol a masik csalodasba, ott a Nok Lapja Online, lehet "valogatni"!

Amugy gyonyoru 10 evunk volt es gyonyoru 3 gyerekunk szuletett, ugyhogy asszem bankodni nincs sok okom, csak most eppen sz@r idoszakot elek at, amire szuksege van neha az embernek, hogy megfeleloen meg tudja becsulni a jobb idoszakokat.

Új Nick 2009.02.24. 10:35:25

csak addig olvastam, hogy "a) ténylegesen rászorulnak, b) méltóak rá, c) megérdemlik." ebből egyedül az a) értelmezhető kategória. és a víz kiver az olyan hülyéktől, akik még mindig nem értik meg, hogy a puska elsülhet fordítva is, sőt, általában el is sül. tehát ha te b) és c) -ben gondolkozol, akkor számíts rá, hogy előbb-utóbb jön egy olyan rezsim, akinek te, a gyereked vagy az unokád sem méltó egyetemre, eü ellátásra, stb. És ehhez nem kell "idegenszívűnek" lenni, azért az én színmagyar paraszti származású nagyszüleim tudnának mesélni a színmagyar Horthy korszak igazságszolgáltatásáról, esélyegyenlőségéről stb.

és ha azt hiszed, hogy ezeket nem lehet EGY adott társadalmon belül is megismételni, akkor nem tévedsz, hanem idióta vagy.

szóval, nem értelmezhető kategóriák szerint maradjunk ennyiben: akik rászorulnak...

Jaffar 2009.02.24. 13:30:24

@_Neville:
Azért mert nem teljesen úgy gondolkodok ahogy azt egy "hazafi" (rofl) teszi akkor már libsi vagyok?
Ha igen, nem baj. Inkább vagyok "libsi" mint begyöpösödött balkáni gyökér.
A szabad választás joga az ami megillet mindenkit, akkor is ha ez nektek nem tetszik. A bibliás baromságot meg nem kellene idekeverni, mert semmi köze a bibliának a gyermekneveléshez.

QM 2009.02.24. 14:04:12

1) Csináljunk úgy, mintha a mai munkaerőpiac tárt karokkal várná, a rokkant nyugdíjba menekült munkanélkülieket.
2) Csináljunk úgy, mintha a minimál bérrel bejelentett családtagok, csak hobbyból lennének így bejelentve, és csak az elhatározásukon múlik, hogy holnaptól már rendes béren legyenek bejelentve.
3) Csináljunk úgy, mintha riherongy kúrvákból gondos családanyák válnának, az abortusz betíltásának hatására . És nem csak az államigondozottak számát növelnénk.
4.) Hívatkozzunk a Magyar Alkotmányra, mely biztosítja minden állampolgára részére a legmagasabb szinvonalú orvosi ellátást, valamint a munkához való jogot. DE: ha nem jut, hát nem jut.
"Járni jár, csak nem fussa".

A felvetett problémák jogosak, a megoldási javaslat katasztrófális.

_Neville 2009.02.24. 20:21:00

@Jaffar: "Azért mert nem teljesen úgy gondolkodok ahogy azt egy "hazafi" (rofl) teszi akkor már libsi vagyok?" Nem (feltétlenül), de ez az érvelés, hogy a világot és a történelmet egyfajta lineáris folyamatként fogjuk fel, amit nekünk követni kell, de sajnos mire utolérnénk, ez a csúnya aktuális trendi már megint lehagy minket, úgyhogy mást kell gondolni róla, tipikusan liberális érvrendszer. Ezzel szemben mi az értékek állandóságát valljuk.

Jaffar 2009.02.26. 11:26:53

@_Neville:
A probléma inkább az, hogy adott egy társdalom, amely epekedik a töle nyugatra található nála (sokkal) fejletteb társadalom (lehetöségei) után, de ugyanakkor nem hajlandó elfogadni azokat a dolgokat amik vele járnak (jók,rosszak). Az éremnek mindig 2 oldala van, akkor is ha ezt valaki tagadja. Addig amig kis hazánkban az emberek képesek tömegesen megtámadni egy "buzifelvonulást", amig egy egyszerü zebrán éltveszély átkelni, amig nekünk minden jár, amig az emberek a kommunizmust jobbnak tartják mint a kapitalizmust....és még sorolhatnám, addig te ne várj óriási változásokat. Nekem tök mindegy hogy melyik párt van "hatalmon". Eleve már "hatalmon" szó is tükrözi a "zemberek" tájékozottságát. Tudniillik egy parlamentális demokráciában ez a szó értelmét veszti. A választást megnyerö párt egyedül vagy koalicióban van KORMÁNYON, s nem hatalmon. Olyan a mult rendszerben volt, s még tart is a fejekben mindaddig mig a teljes "akkor élt" generáció ki nem hal. Ugyanis még mindig az van, "hogy akkor jobb volt" (tisztelet a kivételnek). Na de milyen áron?

_Neville 2009.02.26. 19:38:01

@Jaffar: Rendben, mi ezt értjük, bár nem értünk egyet azzal a nézettel, hogy nekünk mindig majomként kell követni az aktuális nyugati gyakorlatot, akármilyen rossz is, mert valljuk be, ők is szaladnak ám szépen a szakadék felé, csak még a felszínen kevésbé látszik. A buzifelvonulás megdobálása egyébként kifejezetten üdvös volt, undorító erkölcstelen provokáció.

Jaffar 2009.02.27. 08:55:40

@_Neville:
"A buzifelvonulás megdobálása egyébként kifejezetten üdvös volt, undorító erkölcstelen provokáció."

Ebben akkor lenne igazad ha a buzik megtámadnák, megdobálnák az összes tölük "különbözö" embereket. Mint mondtam, a példákat (csak a jókat kiemelve persze) mindig a nyugattól vesszük. Verjük az asztalt, hogy nyugatra bezzeg a munkanélküli segély több mint nálunk az átlagfizetés, satöbbi.... De a válaszodból kitünik
hogy te ezt soha nem fogod elismerni. Sajna ez tölünk keletebbre még rosszabb. Nézd meg pl a törököket. Mi egy átmeneti zóna vagyunk, óriási lemaradással.

_Neville 2009.02.27. 17:31:22

@Jaffar: Hát akinek csak a pillanatnyi materiális örömei a fontosak, azok lehet hogy a Nyugatot akarják mindenben követni. Akik már tovább is gondolkoznak, és látják, hogyan rohan a szakadékba, már kevésbé... Nézd, én nagyon tisztelem és végsőkig magaménak vallom az európai kultúrát, de amit most itt előadnak e néven, az pont hogy Európa tradicionális értékeinek a sárba tiprása, hogy egy egy egyszerű példát mondjak: lehet akármekkora a franciaországi átlagkereset, ha lassan nem is marad benne francia...

blokkos 2009.03.22. 20:09:25

Ritkán szoktam beleszólni a kedves blogozók néha igazán "felemelő" vitájába, most mégis ezt teszem.
A blog szerzőjével nagyjából egyet értünk, márami a potyautasokat illeti. Az abortusz kérdése már nem talált nálam ilyen egyértelmű befogadásra. Én ettől liberálisabban fogom fel ezt a kérdést. Ha megfelelő felvilágosítással elejét vennénk a nem kívánt terhességeknek, sem lennénk többen. Igazad van, bizonyos szempontból jó lenne, ha többen lennénk, mert lassan én is az eltartott körbe fogok tartozni, és lehet nem lesz ki eltartson.
Ugyanakkor úgy gondolom, hogy nem elég sűrűbben lennünk, tényleg TÖBBEN kellene legyünk. De nem azért, ahogy sokan gondoljűk, hogy magyarság, meg kihalás, meg egyéb más balga felvetés miatt, hanem azért, hogy egyszerűen élhessünk.
Ami nekem még feltűnt - és ezzel sehol sem foglakozott senki -, hogy arról a bizonyos szekérről nem csak a (potya)utasokat kellene leszállítani, de a (potya)hajtókat is!
Mire gondolok: kisebb parlamentre, kevesebb közszolgára, felesleges önkormányzatokra, de meg kellen vizsgálni, hogy a "hajtók" nem kapnak --e túl nagy fejadagot ahhoz, hogy hajtsák a lovakat?
Miért nem jut eszébe senkinek elvenni- de legalább csökkeneteni - a pártok támogatását, a rengeteg, sok esetben fiktív egyházak támogatását, a pártok által alpított állami alapítványok támogatását, és még sorolhatnám. Ebből is komoly lehetőségek keletkeznének a valódi köz megjobbítására, lásd oktatás, egészségügy, stb.
Éa amikor csak egy kicsit is a hajtók helyzete - de még a visszahúzóké is - kicsit is meggyengülne, lásd képviselői költségtérítés, közszolgálati javadalom csökkenés (nem a tűzoltóktól és a hozzá hasonló közszolgáktól sajnálom), a vasutas társadalom túlköltekezésének előtérbe helyezése, netán vicinálisok megszüntetése, mindenki összezár, összefog, sztrájkol, de semmit nem enged a megszerzett jussból.
A szekéren előbb utóbb már csak a valóban rászorultak maradnak, a hajtók meglepődve tapasztalják m ajd, hogy nincs ki segítsen a lovaknak az emelkedőn. Akkor m ár nekik is késő lesz leszállni, mert ezen a szekéren nincs kézi fék és a lejtőn visszagurul, elgázolva a már leszállt bakon ülőket,(bár ők kígyó módjára többnyire kisiklanak, néhány ügyetlen kivételével), és a szekér után sértődötten néző közalkalmazottakat de sajnos a szekeret még az elején tolni bíró, de eddigre már elfáradt utasokat is.
Most még talán van mód arra, hogy szálljanak le a hajtók közül is néhányan a szekérről, vegyék kisebbre saját fejadagjaikat annak érdekében, hogy a szekér csak 5-8 métert (százaléknyit) csússzon vissza.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.03.24. 08:56:59

Az abortuszt okolni a népesség fogyásáért szerintem olyan, mint a fegyvert okolni a gyilkosságért - nem teljesen hibás gondolat, de túlzó. Nyilván többen ölnek embert akkor, ha ezt könnyen, gyorsan és biztonságosan megtehetik, de mégis az lenne az ideális, ha nem akarnának ilyesmit tenni.

Magyarul, ha képesek lennének kritikusan fogadni a liberális média által beléjük diktált szemléletmódot, és ha megérné gyereket vállalni. Nem csak hosszú, de rövid távon is. Leírom még egyszer:

Ha megérné.

Ha egy lány elvégzi az egyetemet, gyakorlatot szerez, állást szerez, bulizik, utazik, pasizik, mert egyedül könnyű, és tudja, hogy családdal, gyerekekkel minden nehezebb lesz. Ha ezzel szemben tudná, hogy 3 a gyerekre kapott adókedvezmény miatt 30%-al több lesz az ő és a férje fizetése, ami egy jó diploma-jó állás kombinációval akár százezreket is jelenthet havonta, plusz ha tudja, hogy a nyugdíja is ennyivel több lesz, ezenkívül - esetleg! - rengeteg egyéb támogatásra számíthat, pánikszerűen igyekezne egy stabil párt találni, és gyerekeket vállalni, amilyen gyorsan csak lehet.

Ennyire kibaszottul egyszerű a megoldás. A cigányoktól meg el kell venni az alanyi jogon járó családi pótlékot meg a 30 egyéb támogatást, és hagyni őket rendőri felügyelet mellett éhen halni. Vagy ha nem akarnak, hanem dolgoznának, ott a mezőgazdaság, meg az erdőtelepítés.

Lehet ezt leírom egy bővebb formában, és kipróbálom, hogy lehet trackback-et csinálni :)

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.03.24. 09:01:24

@Bockó: Annyival szeretném kiegészíteni, hogy gyerekek miatt a munkáltató által fizetett járulékot is csökkenteni kéne, mondjuk 4 gyerek esetén érné el a nullát - csökkenne a munkaerő költsége, nőne a versenyképességünk.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.05.03. 18:06:25

Ja igen, és még valami, a fiatalos és fitt anyámra - befizette a járulékot, felnevelte a gyerekit, és közben vigyázott az egészségére, nem ivott és dohányzott, ezért szerinted komolyan meg kell büntetni?
süti beállítások módosítása